Home / Svrljig / Janijada – Pet razloga da posetite opštinu Svrljig

Janijada – Pet razloga da posetite opštinu Svrljig

U svrljiškom selu Lukovo od 2013- te održana održava se “Janijada”, manifestacija posvećena tradicionalnom jelu od jagnjetine, koja okupila više stotina posetilaca i izlagača iz ovog kraja.

Janijada  promoviše kvalitetno svrljiško jagnje i janiju – tradicionalno jelo koje se priprema od kuvanog ovčijeg i jagnjećeg  mesa i mnoštva povrća. Ovde se okupljaju žitelji ovog kraja, ne samo Lukova, već i svih svrljiških sela,  gde mogu  ponuditi svoje domaće proizvode posetiocima koji će moći da se zdravo snabdevaju, zabave i uživaju u netaknutoj prirodi –

Manifestaciju tradicionalno organizuje Centar za turizam, kulturu i sport, a na inicijativu legendarnog pevača narodne muzike iz ovog sela Dragoslava Mihajlovića Kanarinca sa ciljem da se oživi ovo udaljeno planinsko selo, ali i da manifestacija postane tradicionalna, poput “Belmužijade”.

Janijada” okuplja  mnoštvo ljudi iz okolnih sela, ali i iz samog Svrljiga, Knjaževca i Niša.Svake godine njihov broj je sve veći, a godinama unazad primetno je i prisustvo sve večeg broja stranaca.

U toku večeri proglašavaju se pobednici u spremanju tradicionalnog jela janije

Kulturno-zabavni program svake godine obogaćuje se nastupima muzičara (pavača i svirača) koji vode poreklo iz Lukova, nastup gajdaša iz Svrljiga, te nastupi KUD “Svrljig“ iz Svrljiga, trubača iz Knjaževca, prve harmonike Jugoslavije Mikice Markovića, kao i koncert Jasne Kočijaševič i Dragoslava Mihajlovića Kanarinca.

čuveni harmonikaš Mikica Marković i gost večeri – zvezda Granda Nemanja Nikolić 2015,

2016 : U zabavnom delu programa nastupili su i Miki Đorđević Lira, Vesna Dimić, Moma Stanojević, orkestar ‚‚Mladi Lukovci“, Velinko i Duško – duet harmonikaša i vokalni solista Saša Matejić.

2017 : Nastupali suNebojša Milošević koji je svirao na fruli i okarini, Jordan Vasiljević gajdaš iz Štipine, Saša Matejić vokalni solista iz Vlahova, Duško Milojković harmonikaš, Velinko Anđelković harmonikaš iz Svrljiga, Živorad Janošević vokalni solista, Filip Savić – mladi gajdaš iz Svrljiga, Lazar Savić, Đorđe Ristić i Dušan Milošević frulaši, kao i članovi AKUD “Beloinje“.

Kao i prethodnih godina i ove su domaćini “Janijade“ Jasna Kočijašević i Dragoslav Mihajlović Kanarinac, a specijalni gosti biće Gordana Lazarević i Ljuba Lukić.

Sve učesnike manifestacije pratiće orkestar Minje Radojkovića – “Lukovci“.

2018 : Šesta po redu ‚‚Janijada“ održana je u subotu, 18. avgusta, u selu Lukovo, a u zabavnom programu nastupala je  pevačica Mira Škorić i domaćini manifestacije Dragoslav Mihajlović Kanarinac i Jasna Kočijašević.

2019 :  Sedma manifestacija ,,Janijada“ održana je u  subotu, 17. avgusta, u selu Lukovo, u kojoj je nastupao folk pevač Mitar Mirić.

2021 :  ,,Janijada“ jel planirana da traje jedan dan, a pored takmičarskog i zabavnog dela programa planiran je i koncert folk pevača Radiše Uroševića. 

Organizator ove manifestacije su MZ Lukovo i Centar za turizam, kulturu i sport, a pokrovitelj Opština Svrljig.

Zbog lošije epidemiološke situacije u zemlji, iz preventivnih razloga, otkazana je osma ,,Janijada“ koja je planirana da se održi 21. avgusta u Lukovu, nadomak Svrljiga.

Pogledajte kako izgleda Janijada okom našeg snimatelja :

Projekat je sufinansiran iz buđeta opštine Svrljig.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne ozražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Prijavite se na,Vidovdanski turnir“ u malom fudbalu u Svrljigu! Prva nagrada 350.000 dinara

Najstariji turnir u malom fudbalu u Srbiji počinje 28. juna, tačno na ...