Home / Svrljig / Belmužijada u Svrljigu – Pet razloga da posetite opštinu Svrljig

Belmužijada u Svrljigu – Pet razloga da posetite opštinu Svrljig

Čuvena Belmužijada u Svrljigu  je jedna od najvećih privredno-turističkih i kulturni manifstaciji na jugoistoku Srbije,  koja se održava u Svrljigu i posvećena je belmužu.

Belmužijada se održava  od 2006. godine, tradicionalno prvog vikenda u avgustu mesecu i traje tri dana. Pokrovitelj manifestacije je Opština Svrljig, a organizator je Centar za turizam, kulturu i sport Opštine Svrljig.

Održava se na prelepom terenu sportskog poligona „Pastirište“, pored Svrljiškog Timoka.

Belmužijadu tokom tri dana poseti preko 70.000 ljudi uglavnom domaćih gostiju iz Svrljiga i okoline, ali i dosta stranaca.

Belmuž je tradicionalni svrljiški specijalitet od mladog ovčjeg i kravljeg sira i projanog brašna koji se servira vruć. Prema nekim tumačenjima, belmuž je dobio ime po belom siru i po tome što su ga češće spremali muževi, jer je za neprekidno okretanje smese u kazanu potrebna jaka muška ruka. Belmuž se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije

 

Centralni događaj manifestacije je takmičenje u pripremanju čuvenog belmuža. Program Belmužijade čine i prateće manifestacije kao što su izbor najlepše pastirice, domaća radinost, stara svrljiška jela, pastirske igre i razni kulturni programi.

Za posetioce je pripremljen bogat muzičko-zabavni program, od domaćih voklanih izvođača izvornih pesama, folklora iz Svrljiga, Niša, Bugarske, Makedonije, Grčke, gajdaša iz naše zemlje i okolnih zemalja, do koncerata poznatih pevača i grupa.

Do sada su na Belmužijdi nastupali :  2009. Nemanja Nikolić, 2010. Biljana Jevtić i Aleksandar Ilić, Čeda Marković, Milan Topalović Topalko,  2011. Aleksandar Sanja Ilić i Balkanika, Miroslav Ilić,  2012. Ana Bekuta, Adil Maksutović, Saša Matić,  2013. Haris Džinović, Aco Pejović, 2014. Jasna Kočijašević i Dragoslav Mihajlović Kanarinac, Vesna Zmijanac, Tropiko bend, 2015. Jasna Kočijašević i Dragoslav Mihajlović Kanarinac, Bilja Krstić i orkestar „Bistrik“; Amadeus bend; Aca Lukas (Ana Kokić, kao gost), 2016. Jasna Kočijašević i Dragoslav Mihajlović Kanarinac, Medeni mesec; Željko Samardžić; Dejan Matić,  2017. Jasna Kočijašević i Dragoslav Mihajlović Kanarinac, „Dolče Vita” bend; Goca Tržan (Todor Kitanović, kao gost); Dragana Mirković, 2018. Ljuba Lukić; Aleksandar Sanja Ilić i Balkanika; Lepa Brena, 2019. Bend „Topli maj”; Milica Todorović; Halid Bešlić, 2020; Svetlana Ražnjatocić – Ceca , Timočki veseljaci Knjaževac 2021.

Pogledajte kako izgleda Belmužijada okom našeg snimatelja :

Projekat je sufinansiran iz buđeta opštine Svrljig.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne ozražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Prijavite se na,Vidovdanski turnir“ u malom fudbalu u Svrljigu! Prva nagrada 350.000 dinara

Najstariji turnir u malom fudbalu u Srbiji počinje 28. juna, tačno na ...