Home / Politicka desavanja / U Knjazevcu Sudije jedina meta

U Knjazevcu Sudije jedina meta

BOMBAŠKI napadi na sudije za prekršaje i dvoje mrtvih, uvrstilo je malenu srpsku varošicu Knjaževac u kriminalne karte sveta. Ovde se godinama ne dogodi zločin, a kada dođe do toga – “trese” se Srbija, ali i ceo region.
U roku od godinu dana na meti napadača našla su se dvojica sudija u Knjaževcu. Prvo je 21. marta 2008, rano ujutro, u eksploziji bombe “kašikare” prikačene na vrata dvorišne kapije, smrtno ranjen Dragiša Cvejić (46), predsednik opštinskog suda u ovom mestu. Izdahnuo je nekoliko sati kasnije.


Samo 12 meseci kasnije, na identičan način i od istog “oružja” napadnut je Cvejićev kolega Velimir Lukić. Rano ujutro 25. marta u eksploziji “kašikare” ubijena je sudijina supruga Radica Lukić (57), koja je tog dana prva izlazila iz kuće.

Rat

– Bomba, umotana u papir, bila je stavljena na vrata stana sudije Lukića – priča za “Novosti” istražni sudija zaječarskog Okružnog suda Zoran Jovanović, koji radi na ovom slučaju. – Pala je u hodnik kada su otvorena vrata i došlo je do eksplozije u kojoj je Radica Lukić zadobila teške povrede od kojih je ubrzo preminula.
Nekoliko dana kasnije zahvaljujući operativnom radu knjaževačke policije, kojima su veliku pomoć pružili pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, uhapšen je Ljubiša Tošić (67). Ovaj bivši knjaževački gastarbajter i nemački penzioner negira zločin. Dokazi su, međutim, neumoljivi, posebno kada je reč o materijalnim tragovima.
Ono što je posebno interesantno u ovom slučaju je činjenica da postoje velike indicije, pa i sumnje, da je Tošić povezan i sa godinu dana ranije ubijenim sudijom Cvejićem.
– Čekaju se još neka veštačenja i, s obzirom na istragu koja je u toku, ne mogu ništa na tu temu da kažem – naglašava sudija Jovanović. – Tačno je da je reč o vrlo sličnim događajima, način izvršenja i oružje, ali tek će dalji rad na ovom predmetu da pokaže šta je istina.
Uhapšeni Tošić sada je na psihijatrijskom veštačenju u Beogradu. Tokom pretresa u njegovoj kući je pronađena još jedna “kašikara”, ali i vrlo interesantan arsenal – elektrošokovi, noževi, IC uređaji, dvogledi za noćno osmatranje… Kuća mu je, inače, obezbeđena kamerama i bodljikavom žicom.
– Ratovao je protiv celog sveta, a posebno je mrzeo državne institucije, policiju i sud – priča nam jedan od Knjaževčana koji ga dobro poznaju. – Bio je vrlo specifičan. Sa rođenim bratom ne govori 29 godina, od dana kada je dobio snaju koja ima dete iz prvog braka. Znam da je pisao pisma policiji i sudu.
Njegov “rat” počeo je 2004. godine od sukoba sa bivšom ženom. Tada je zbog narušavanja javnog reda i mira kažnjen sa hiljadu dinara. Kada je odbio da plati i došla policija da ga prinudno odvede na izdržavanje kazne, fizički je nasrnuo na pripadnika MUP i povredio ga.
Sudija Cvejić mu je tada odredio osmodnevni pritvor. U jednom od pisama iz te godine Tošić je čak naveo kako mora da “matira šefa policije”. Da li je to bila poruka upozorenja i nagoveštaj šta se može dogoditi, teško je reći.
– Nije bilo nikakvih nagoveštaja da može doći do napada na Cvejića, a kasnije i na Lukića – kaže za “Novosti” komandir Policijske stanice u Knjaževcu Zlatoljub Stojanović. – Grad je bio veoma uznemiren tim događajima, ali dokazali smo da nijedan zločin ne može proći nekažnjeno.

Kradljivci Srpsku Veneciju, kako mnogi zovu ovo mesto na Timoku zbog sedam mostova, ne zaobilaze ni narkodileri, ali ni kradljivci. Ipak, može se slobodno reći da je bez obzira na sve – ova opština koja pokriva više od hiljadu kilometara prostora – relativno bezbedna. – I u području koje pokriva Knjaževac ima svih vrsta krivičnih dela – kaže Stojanović. – Doduše, nisu zabeležene iznude, reketi i otmice. Nema ni teškog narušavanja javnog reda i mira, i tu je procenat počinjenih dela daleko manji nego ranijih godina. “Pročuli” smo se i po incidentu kada je jedan gospodin naterao suprugu da naga hoda gradom, ali to je druga priča. Prošle godine pripadnici knjaževačke policije uhapsili su šest narkodilera, koji su imali svoju “vojsku” koja je na ulicama rasturala narkotike. Svi su iza rešetaka. Činjenica je, međutim, da je Knjaževac samo “ispostava” organizovanih kriminalnih narkogrupa iz većih srpskih gradova. Droga se, međutim pojavila i u selima. – Pored marihuane, prisutan je i heroin – navodi naš sagovornik. – Pre nekoliko dana smo u jednom selu pronašli blizu 300 grama “trave”. Droga je ovde sada postala prestiž. Marihuanu pokušavaju da uzgajaju čak i na njivama, odnosno uz Timok, jer je obala ničije vlasništvo. Sve to, zasada, držimo, pod kontrolom, jer uvek neko prodaje, kada ima ko da kupi. Pre dva dna iza rešetaka se našao još jedan Knjaževčanin, osumnjičen za dilovanje. Na balkonu terase Dejana B. pronađeno je više od 80 grama heroina. USKORO PRESUDA PRESUDA za ubistvo sudije Dragiše Cvejića (na slici) biće izrečena u junu – saznaju “Novosti”. Kao direktan počinilac optužen je Ivan Stojadinović, koji negira da je postavio bombu. Predsednik krivičnog veća, sudija Jovo Krtinić u izjavi za “Novosti” navodi da je dokazni postupak priveden kraju, a da je za 14. maj zakazan nastavak glavnog pretresa. Alibi Stojadinoviću pružili su roditelji i brat. Ipak, DNK dokazi su neoborivi. – Ne razmišljamo o tome da li bi neko mogao da nas napadne – kaže Zoran Jovanović, sudija Okružnog suda u Zaječaru. – Svuda je život jako jeftin. Ako bih razmišljao o tome, onda nikada ne bih radio ovaj posao. PROŠLOST IZNUDE REKETIRANJE OTMICE PROBLEMI NARKOMANIJA TRGOVCI DROGOM IZ VELIKIH GRADOVA STATISTIKA 86 provala u kuće 6 narkodilera uhapšeno 2008. 24 godine star jedini nerasvetljeni zločin na selu gde je udarcima sekirom ubijen starac ZLOČIN UBISTVO predsednika Opštinskog suda Dragoša Cvejića (46) šokiralo je Srbiju. Tog 21. marta 2008, rano ujutro, sudija je krenuo na posao. Uhvatio se za dvorišnu kapiju i tada je – eksplodiralo. “Kašikara” je bila prikačena na vrata. Smrtno ranjen Cvejić izdahnuo je nekoliko sati kasnije. Z. USKOKOVIĆ – Lj. TRIFUNOVIĆ izvor Vecernje novosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...