Home / 2020 / Uskoro novi asfalt od Zaječara do Knjaževca

Uskoro novi asfalt od Zaječara do Knjaževca

Trenutno se na ovom državnom putu odvijaju pripremni radovi i mobilizacija izvođača – firme “Integral inženjering” iz Laktaša, koja ima svoj ogranak u Nišu.

– “Integral inženjering” će izvršiti montažu savremene asfaltne baze AMMAN kapaciteta 160 tona po hektaru u blizini sela Minićevo. Državni put IB35 je u veoma lošem stanju, od Niša do Zaječara ovo je jedina preostala deonica koja zahteva ozbiljnu rehabilitaciju i dogradnju. Prema projektu, radovi obuhvataju rehabilitaciju i dogradnju puta kako bi se ispunili svi zahtevi za unapređenje bezbednosti saobraćaja – naglašava Goran Kerović, diplomirani inženjer građevine i direktor projekta rehabilitacije državnog puta Zaječar-Knjaževac. Kako kaže, radovi će biti zahtevni i obimni.

– Rehabilitacija će obuhvatiti sanaciju postojeće i izgradnju nove kolovozne konstrukcije u skladu sa projektom, zatim sanaciju sedam mostova, izgradnju četiri nova mosta sa pret hodnim rušenjem starih, rehabilitaciju postojećih i izgradnju novih potpornih zidova i cevastih propusta, unapređenje odvodnjavanja puta, izradu nove horizontalne i vertikalne signalizacije, izgradnju kružnog toga na mestu sadašnje petlje Selačka sa osvetljenjem u LED tehnologiji – podvlači Kerović.

Rehabilitacija će se odvijati po deonicama i neće biti obustavljanja saobraćaja.– Radovi će se odvijati po deonicama dužine oko 650 metara i sa naizmeničnim propuštanjem saobraćaja koji će biti regulisan saobraćajnim znacima i semaforskom signalizacijom. Investitor su „Putevi Srbije“, dok se projekat finansira preko Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD). Vrednost ugovorenih radove je oko 12,5 miliona evra. Rok za izvođenje radova je 549 dana, odnosno 18 meseci – zaključuje Kerović. Inače, na pola puna između Knjaževca i Zaječara, kod skretanja za sela Selačka i Vrbica, trenutno se pravizacije, izgradnju kružnog toga na mestu sadašnje petlje Selačka sa osvetljenjem u LED tehnologiji – podvlači Kerović.

Rehabilitacija će se odvijati po deonicama i neće biti obustavljanja saobraćaja. – Radovi će se odvijati po deonicama dužine oko 650 metara i sa naizme- ničnim propuštanjem sao- braćaja koji će biti regulisan saobraćajnim znacima i semaforskom signalizacijom. Investitor su „Putevi Srbije“, dok se projekat finansira preko Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD). Vrednost ugovorenih radove je oko 12,5 miliona evra. Rok za izvođenje radova je 549 dana, odnosno 18 meseci – zaključuje Kerović.

Inače, na pola puna iz među Knjaževca i Zaječara, kod skretanja za sela Selačka i Vrbica, trenutno se pravi asfaltna baza. Mogu se videti mašine i gomile peska pa meštani nestrpljivo čekaju početak radova.

– Put je stvarno očajan, sav je u rupama. Od kada znam za sebe, skoro 40 godina nikada nije renoviran u celosti. Radili su se određeni delovi, na primer od Zaječara do Vratarnice, ali to nije asfaltna baza. Mogu se videti mašine i gomile peska pa meštani nestrpljivo čekaju početak radova. – Put je stvarno očajan, sav je u rupama. Od kada znam za sebe, skoro 40 go- dina nikada nije renoviran u celosti. Radili su se određeni delovi, na primer od Zaječa- ra do Vratarnice, ali to nije mnogo pomoglo. Recimo, od Knjaževca do Zaječara sada mi treba 40 minuta, a da put nije toliko oštećen, stizao bih sigurno za 25 minuta kolima. Ne možeš da voziš brže od 80 na sat ni tamo gde su dozvoljene veće brzine. Naj- gori deo je od Vratarnice do Knjaževca. Maltene rupa do rupe – objašnjava Tomislav Savić iz Knjaževca.

Kako kaže, dobro je što renoviranje puta neće obustaviti saobraćaj.

 

– Bilo je priča da će se tokom radova ići alternativnim putevima kroz okolna sela, ali na sreću od toga se odustalo. Ne znam kako bi to izgledalo. Inače, na putu Knjaževac-Zaječar nalazi se i veće selo Minićevo, koje ima školu, ambulantu, poštu, benzinsku pumpu… Praktično Minićevo je centar za okolna sela tako da će i njima mnogo značiti dobar put – apostrofira Savić.

Izvor https://www.blic.rs/Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...