Home / 2020 / Otvoren pogon za preradu voća i povrća Vila Katarina (Video)

Otvoren pogon za preradu voća i povrća Vila Katarina (Video)

Od danas zvanično, u sastavu Kompanije Demetra, pored Doma za stara lica „Vila Katarina“, radi i Zanatska radnja za preradu voća i povrća „Demetra“.

Početak rada novog pogona označili su, simboličnim presecanjem vrpce, Nenad Nerić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

„Raduje nas da prisustvujemo otvaranju ovakvog proizvodnog pogona. To je značajan događaj ne samo za firmu Demetra, već i za opštinu Knjaževac. Nadam se da će ovakvih ulaganja biti još, a Ministarstvo u ovom trenutku može da pomogne sa aspekta rada i zapošljavanja. Jedna od mogućnosti je apliciranje za program „Moja prva plata“, a postoji još niz programa koje pokreće Ministarstvo, a realizuju se preko Nacionalne službe za zapošljavanje“, rekao je Nenad Nerić.

Ovakav preradni kapacitet je primer koji želimo da preslikamo i u mnogim knjaževačkim selima, naglasio je predsednik opštine Milan Đokić.



„Uverili smo se da i bez komplikovanih i skupih mašina može da se napravi poljoprivredni proizvod koji izgleda atraktivno i može da se nađe i na evropskim rafovima prehrambenih i ugostiteljskih objekata. Namera nam je da ovde dovedemo naše poljoprivredne proizvođače da i sami vide kako mogu da se, bez velikih investicija, naprave ovakvi pogoni i u njihovim gazdinstvima. Kad svemu dodamo segment brige o našim najstarijim sugrađanima, kao i starijim licima iz cele zemlje, dobija se zaokruženi sistem koji zaista predstavlja pravi primer dobre prakse“, zaključio je Milan Đokić.

Dom Vila Katarina radi već punih deset godina. Otvaranje novog pogona upriličeno je na slavu ustanove, Veru, Nadu i Ljubav i njihovu majku Sofiju. Prema rečima direktora Doma i Zanatske radnje Demetra, Milovana Đurića, proizvodnja hrane, doduše u kuhinjskim uslovima, praktikovana je od samog početka rada. Povećanje kapaciteta uslovilo je i promene u načinu rada.

„Kad su naši korisnici probali domaće proizvode, više nisu hteli da konzumiraju industrijske. Onda smo smogli snage da napravimo ovaj pogon, gde nemamo nikakve dodatke što se hemije tiče. Svi proizvodi koji se naprave ovde, rade se kao u kućnim uslovima. Proizvodnja prirodnih alkoholnih pića je komercijalni dodatak da bismo mogli da se izdržavamo od posla koji radimo“, kaže Milovan Đurić.

U knjaževački Dom Vila Katarina trenutno je smešteno stotinak korisnika, još njih oko 60 boravi u borskom ogranku, a o njima brine ukupno 60 zaposlenih, što znači da će proizvode novootvorenog pogona svakodnevno konzumirati preko 230 ljudi.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...