Home / Doma kulture Knjaževac / U Knjaževcu sutra : Retrospektivna izložba slika Radovana Trnavca

U Knjaževcu sutra : Retrospektivna izložba slika Radovana Trnavca

Dom kulture Knjaževac predstavlja od 7. do 17. maja 2019. retrospektivnu izložbu slika Radovana Trnavca Miće pod nazivom “Juče, danas, sutra”. Svečano otvaranje izložbe zakazano je za utorak, 7. maj, u 19. časova u prostoru velike Galerije Doma kulture.

Postavka u galeriji Doma kulture broji 21 umetničko delo Radovana Trnavca Miće, među kojima su slike i objekti nastali u periodu između 1973. i 2017. godine.

Radovan Trnavac Mića rođen je 1950. godine u Kragujevcu. Osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu “Nikola Tesla” u Beogradu. Svoje prvo slikarsko iskustvo stekao je u Nikšiću na Višoj pedagoškoj akademiji u klasi profesora Nikole Gvozdenovića.

Posle završene prve godine primljen je na slikarski odsek Likovne akademije u Beogradu, na kojoj je diplomirao 1977. godine, u klasi profesora Mladena Srbinovića. Skoro tri decenije svog života proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije u Njujorku, gde je kao umetnik stekao veliki ugled.


Pored slikarstva bavi se i freskoslikarstvom, mozaikom i vajarstvom. Do sada je imao preko 50 samostalnih izložbi, a učestvovao je i na preko 1000 grupnih izložbi širom sveta. Izlagao je sa najznačajnijim slikarskim imenima XX veka, kao što su Pablo Pikaso, Robert Raušenberg, Roj Lihtenštajn, Andi Vorhol i mnogi drugi.

Slike Radovana Trnavca Miće nalaze se u mnogim muzejima i privatnim kolekcijama muzejskog karaktera širom sveta, počev od Srbije, preko Mađarske, Italije, Švajcarske, Francuske, Švedske, Holandije, Nemačke, Makedonije, Poljske, Belorusije, Rusije, pa do Kanade, SAD, Japana i Australije. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i značajnih priznanja za svoj rad, kako kod nas, tako i u svetu.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...