Home / 2022 / Oprez u sobraćaju : RHMZ upozorava na sneg i led

Oprez u sobraćaju : RHMZ upozorava na sneg i led

U Srbiji će danas biti pretežno oblačno i hladno, u većem delu mestimično sa snegom uz povećanje visine snežnog pokrivača, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

On je upozorio da se danas na području istočne Srbije očekuje kiša koja će se lediti pri tlu. Takođe, u Timočkoj krajini i u Banatu očekuje se kiša koja će se ponegde lediti, objavljeno je na sajtu RHMZ. Samo će se na krajnjem severu zemlje zadržati suvo. Duvaće slab i umeren vetar, severni i severozapadni. Jutarnja temperatura od minus 5 do 2 stepena, a najviša dnevna od nule do pet stepeni Celzijusa.




U Zaječaru danas oblačno, tokom dana moguća slaba susnežica. Najviša dnevna temperatura 2 stepena. Za utorak meteorolozi najavljuju povećanje snežnog pokrivača. Minimalna temperatura -4, najviša dnevna 1 stepen.

U utorak se u Srbiji očekuje slabljenje i postepen prestanak padavina, a u Vojvodini posle podne razvedravanje. Zatim u jutarnjim satima mestimčno slab do umeren, u sredu i cetvrtak ponegde i jak, mraz i magla. Tokom dana u sredu na severu pretezno suncano, a u brdsko-planinskim predelima umereno do potpuno oblačno i uglavnom suvo.

Od četvrtka pretežno sunčano sa temperaturom oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine, saopštio je hidrometeorološki zavod.

Oprez u vožnji zbog snega

Putevi Srbije upozoravaju da zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima.

Snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 centimetara na teritoriji Zaječara, Beograda, Ivanjice, Kosova, Kragujevca, Kruševca, Novog Pazara, Požarevca, Užica, Valjeva i Vranja.

Na području Zaječara ima sitnih odrona duž nestabilnih kamenih kosina, u klisurama, usecima, zasecima.

Najviše ih ima na putu I B 34 (Đerdapska magistrala), na II A 221 (klisura Korenatac), na II A 222 (Babin Zub) i na II A 217 (Klisura Bovan), gde se savetuje oprezna vožnja i pridržavanje saobraćajne signalizacije, koja obaveštava o odronima.

Postoji mogućnost pojave magle na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko reka.

Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni.

Putevi Srbije savetuju vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, trebalo bi da voze oprezno i pažljivo.




Izvor https://radiomagnum.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...