Home / 2022 / MUP : Nastavlja se pojačana kontrola saobraćaja na svim putnim pravcima u Srbiji

MUP : Nastavlja se pojačana kontrola saobraćaja na svim putnim pravcima u Srbiji

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika, od 31. decembra do 9. januara ove godine, otkriven je najveći broj saobraćajnih prekršaja u vreme praznika u poslednjih pet godina, a tokom decembra 2021. godine u saobraćajnim nezgodama stradalo je 59 osoba, 16 više nego u istom periodu 2020. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin apelovao je na učesnike u saobraćaju, posebno mlade vozače, da poštuju saobraćajne propise, da budu oprezni i odgovorni, jer ćemo samo tako izbeći tragedije.




„Nemojte da dozvolite da zbog nemarnog, nesavesnog i neprimerenog ponašanja u saobraćaju trajno uništite i svoj i tuđe živote. Od početka godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je 15 ljudi. Decembra prošle godine u saobraćajnim nezgodama izgubili smo 59 ljudi, od kojih je 14 mladih, samo u dve saobraćajne nezgode stradalo je sedmoro mladih koji su imali između 14 i 23 godine. Svi ti životi mogli su biti sačuvani samo da su poštovani saobraćajni propisi, da je vezan pojas, poštovana brzina kretanja, da nije konzumirana droga ili alkohol“, upozorio je ministar Vulin.

„Posebno zabrinjava podatak da je tokom akcije kontrole saobraćaja u toku praznika, u odnosu na isti period 2020. godine, broj vozača koju su isključeni zbog vožnje pod dejstvom alkohola dupliran, a da je broj onih koji su vozili pod dejstvom narkotika povećan čak četiri puta”, istakao je ministar policije.

Ministar Vulin je ponovio da se zalaže za oštriju kaznenu politiku i da se svakom ko pijan i drogiran sedne za volan i izazove saobraćajnu nezgodu sudi za pokušaj ubistva.

Istakao je da će saobraćajna policija nastaviti akciju pojačane kontrole saobraćaja na svim putnim pravcima u Srbiji.

U akciji pojačane kontrole saobraćaja, tokom praznika, policija je otkrila ukupno 31.828 prekršaja, što je čak 84 odsto više u odnosu na praznični period prošle godine.

Iz saobraćaja su zbog vožnje pod dejstvom alkohola isljučena 2.043 vozača, od kojih je 445 zadržano na trežnjenju u službenim prostorijama, jer su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu. Takođe, u službenim prostorijama zadržano je i 87 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Saobraćajna policija sankcionisala je čak 15.574 vozača zbog prekoračenja brzine, dok je zbog nekorišćenja pojasa sankcionisano 5.367 vozača, odnosno putnika u vozilima.

Najviše prekršaja otkriveno je na teritoriji Policijske uprave za grad Beograd – 3.510, na teritoriji Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici otkriveno 2.313, a na teritoriji Policijske uprave u Novom Sadu 1.786 prekršaja.




Izvor https://rtvpancevo.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...