Home / Istorijski dogadjaji / Kuća Ace Stanojevića u Knjaževcu počinje sa radom petog marta

Kuća Ace Stanojevića u Knjaževcu počinje sa radom petog marta

v.d. direktor Aleksandar Ristić (levo)

v.d. direktor Aleksandar Ristić (levo)

Kuća Ace Stanojevića, Muzej grada, otvara vrata petog marta, najavio je Zavičajni muzej u Knjaževcu.

Svakog radnog dana posetioci će moći da prošaju prostorom ovog spomenika kulture, koji čuva uspomenu na jednog od vođa Timočke bune i građanski Knjaževac s kraja XIX i početka XX veka.

Muzej grada u Njegoševoj ulici, smešten u nekadašnjem domu Alekse Ace Stanojevića, jednog od vođa Timočke bune, biće za posetioce otvoren od petog marta, najavio je medijima Aleksandar Ristić, vršilac dužnosti direktora Zavičajnog muzeja.

”Kuća Ace Stanojevića počeće sa radom petog marta. Radiće svakog radnog dana od 9:00 do 15:00 časova. U kuči će biti kustos etnolog Jelena Kurtić, koja će posetiocima pokazati lepotu i autentičnost ovog objekta s početka XX veka. Posetioci će, za sada, imati priliku da vide samo gornju etažu, dok će za nekoliko dana početi radovi na adaptaciji donje etaže i saniranju napuklina koje se često dešavaju zbog terena na kojem je objekat sagrađen.”

Poštovaoce umetnosti i kulture u Muzeju tokom marta očekuje bogat program, kazao je Ristić.

”Već 12. marta očekujemo inostranu arheološku izložbu iz Zadra. Nove programske aktivnosti biće usmerene na većoj saradnji muzeja sa obrazovnim ustanovama.”

Kuća Ace Stanojevića, spomenik kulture, građena je od 1903. do 1912. u vreme dok je ovaj znameniti Knjaževčanin, blizak saradnik Nikole Pašića, bio predsednik Narodne skupštine Srbije. U njoj se čuvaju lični predmeti Ace Stanojevića, ali i predmeti dobijeni od starih knjaževačkih porodica.

Svakog radnog rada biće otvoren za posetioce u terminu od 9 do 15 časova. Posetioci će imati prilike da za sada vide samo gornju etažu, dok će za nekoliko dana početi radovi na adaptaciji donje etaže i saniranju napuklina koje se često dešavaju zbog terena na kojem je objekat sagrađen.

U Kući će stalno biti prisutan stručni radnik, kustos etnolog Jelena Kurtić, koja će svim posetiocima pokazati svu lepotu i autentičnost ovog objekta s početka 20. veka, i ispričati najvažnije stvari o liku i delu Ace Stanojevića.
Takođe, najavio bih bogat program u Martu mesecu, pokretanje novih aktivnosti koje će biti usmerene ka većoj saradnji Muzeja sa našim obrazovnim ustanovama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...