Home / 2021 / Bespovratna sredstva za inovativna rešenja u sektoru zdravlja i zaštite životne sredine na lokalnom nivou

Bespovratna sredstva za inovativna rešenja u sektoru zdravlja i zaštite životne sredine na lokalnom nivou

Kako bi podržale razvoj inicijativa i inovacije na lokalnom nivou u sektoru zdravlja i zaštite životne sredine, Švajcarska i Nemačka razvojna saradnja raspisale su konkurs za inovativna rešenja koji je upućen svim lokalnim organizacijama civilnog društva iz sledećih opština i gradova: Priboj, Požega, Užice, Sremski Karlovci, Pirot, Zaječar, Bor, Knjaževac, Apatin i Sombor.

Predlozi inicijativa treba da prikažu povezanost sa Ciljevima održivog razvoja Agende 2030, naglašavajući pri tom kako će se predložena rešenja baviti različitim i međusobno povezanim izazovima. U okviru predloga incijativa takođe treba da bude objašnjen način na koji će se primeniti princip „Ne ostavljati nikoga iza kolone“, kao i princip rodne ravnopravnosti, razmatrajući pri tom  posledice izazvane pandemijom COVID-19 virusa.


Teme za inicijative opredeljene su na osnovu izveštaja „Srbija 2030: Razvojni prioriteti – Izveštaj nedržavnog sektora”, a to su: zdrav život i zdravstvena zaštita dostupni svima, odgovorna i efikasna upotreba prirodnih resursa, čiste i otporne lokalne zajednice, očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa.

Poziv je otvoren do 9. maja 2021, a nakon toga biće izabrana tri najbolja rešenja. Za svako od odabranih rešenja opredeljena su bespovratna sredstva u visini do 30.000 evra. Dodatne informacije o inicijativi, načinu konkurisanja, kao i potrebnim dokumentima mogu se naći na veb-sajtu „Održivi razvoj za sve“kao i na veb-sajtu Stalne konferencije gradova i opština. Početak sprovođenja odabranih inicijativa je predviđen za jun 2021.

Fond za održivi lokalni razvoj je podržan od strane vlada Švajcarske i Nemačke, a implementiran od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, u okviru projekta “Reforma javnih finansija – Agenda 2030”.

Izvor https://www.nedeljnik.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...