Home / Knjaževac / Besplatne radionice programiranja u bibliotekama širom Srbije

Besplatne radionice programiranja u bibliotekama širom Srbije

 

U sklopu projekta „Digitalni građanin“ dvadeset biblioteka u Srbiji dobilo je po 20 mikrobit računara i 5 boson setova koji će od sada pa nadalje korisnicima biblioteka biti na raspolaganju za besplatno iznajmljivanje i učenje osnova programiranja i kodiranja kod kuće ili u prostoru biblioteke.

U projekat je uključeno 20 biblioteka sa teritorije Republike Srbije, a među njima i Narodna biblioteka „Njegoš“ iz Knjaževca.

U proteklom periodu preko 50 bibliotekara iz 20 biblioteka kojima je donirana oprema prošli su dva ciklusa edukacije kroz koje su savladali naprednije osnove mikrobit računara i dodataka za mikrobit (boson).

U narednom periodu bibliotekari će u sklopu svojih aktivnosti organizovati radionice iz programiranja za građane svih uzrasta i omogućiti im da na interesatan način uče osnove programiranja upravljajući mikrobit računarima i dostupnim dodacima.

Oprema za biblioteke i edukacije za bibliotekare obezbeđeni su u sklopu regionalnog projekta Digitalni građanin koji sprovodi Institut za inovativnost i razvoj mladih iz Zagreba. Lokalni partner u Srbiji je program Bitka za znanje, čiji je nosilac Fond B92.


Projekat obuhvata ukupno 170 biblioteka u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, sa Kosova, a ustanove uključene u program iz Srbije su: „Eržebet Juhas“ iz Subotice, „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina, Gradska biblioteka u Novom Sadu, Šabačka biblioteka, Biblioteka grada Beograda (dečje odeljenje), Narodna biblioteka „Ilija M.Petrović“ iz Požarevca, Narodna biblioteka Osečina, Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, Narodna biblioteka Bor, Narodna biblioteka „Radisav Nikičević“ u Jagodini, Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu.

Takođe su obuhvaćene i Gradska biblioteka Čačak, Narodna biblioteka Užice, MIKC Infobus Prijepolje, Narodna biblioteka Kruševac, Narodna biblioteka „Njegoš“ iz Knjaževca, Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ u Novom Pazaru, Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ u Nišu, Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu i Javna biblioteka „Bora Stanković“ iz Vranja.

Termini besplatnih obuka za građanstvo biće blagovremeno istaknuti na veb sajtovima biblioteka.

Cilj projekta Digitalni građanin je osnaživanje lokalnih zajednica i priprema za savremene izazove tržišta rada, znanja i kompetencija. Dostupnost nove tehnologije i edukacije trebalo bi da prevlada otklon prema savremenim tehnologijama i učini ih dostupnim za sve kategorije stanovništva.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...