Home / Ekonomija / Neustavne takse u Zaječaru

Neustavne takse u Zaječaru

Odluka Ustavnog suda Srbije o lokalnim naknadama

ZAJEČAR – Ustavni sud Srbije doneo je rešenje da je odluka o utvrđivanju lokalnih taksi za građevinsko zemljište u Zaječaru, koje su za pet godina povećane za nekoliko stotina procenata, neustavna. Zbog toga su zaječarski privrednici najavili prestanak plaćanja ove takse, kao i tužbu protiv opštine za povraćaj novca. Opštinska odluka o naknadi za građevinsko zemljište proglašena je nezakonitom i neustavnom, jer je „utvrđeno da predsednik opštine utvrđuje vrednost boda i promenu koeficijenata svojim rešenjem,

nesaglasno sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o finansiranju lokalne samouprave“. – Ovo je presedan, po prvi put Ustavni sud poništava odluku o ovoj lokalnoj taksi. Pozivamo sve privrednike da obustave plaćanje gradskog građevinskog zemljišta jer je odluka nezakonita. Zaječar je zbog ovih taksi postao investiciona crna rupa više od 100 firmi se preregistrovalo u okolne gradove zbog ovih nameta. Uostalom, odluka Ustavnog suda je konačna, tu nema žalbi – rekao je Vlado Madžoski, portparol Privredne komore kojoj su se privrednici obratili za pomoć. Po njegovim rečima, Komora je pre desetak dana predala zvanično pismo tražeći prijem kod gradonačelnika Boška Ničića, ali niko im nije ni odgovorio. Komora će uputiti pismo i Ministarstvu za lokalnu samoupravu jer, kaže Madžoski, oni po zakonu mogu poništiti odluke lokalne samouprave koje su ekonomski štetne. – Plaćamo rentu kao da smo u centru Pariza. Odluka o ovom abnormalnom plaćanju nije ustavna od 2006. godine, pa je recimo, fabrika „Kablova“ za poslednje tri godine oštećena 30 miliona dinara. Zbog ogromnih taksi smo u više navrata i pismeno i usmeno tražili prijem kod lokalnih čelnika, ali nikada nismo dobili odgovor – kaže Snežana Mitrović, direktorka hotela „Srbija – TIS“. Ona kaže da je od 2004. godine do sada naknada za građevinsko zemljište za hotel povećana 69 puta i da hotel mora da radi 2,5 meseca da bi isplatio ovaj namet. Prema rečima direktora „Kablova“ Dragana Cvetkovića, ova firma je najveći platiša, jer za površinu od 10 hektara plaćaju skoro 19 miliona dinara. – Fabrika se nalazi na zemljištu van grada, prodajna cena iznosi oko 1,5 evra po metru kvadratnom. Tako ispada da mi bukvalno kupujemo zemljište jer je zakupnina ista koliko i vrednost zemljišta. Firma treba da posluje mesec dana samo da otplati zemljišnu rentu – kazao je Cvetković. Suzana Božinović | Foto:Suzana Božinović “Blic”

Mimo zakona
By Zivorad Igic

Ustavni sud Srbije proglasio neustavnom odluku opštine Zaječar kojom su uvedene previsoke cene za zakup gradskog građevinskog zemljišta

ZAJEČAR – Predstavnici Regionalne privredne komore „Zaječar“ i preduzetnici opštine Zaječar saopštili su da je Ustavni sud Srbije opštinsku odluku o visokoj nadoknadi za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta proglasio neustavnom. Oni su na jučerašnjoj konferenciji za novinare pozvali sve svoje kolege da ne plaćaju ove obaveze. Privrednici su složno ocenili da su takse zaječarske opštine samobustvo za ovaj grad i njegovu privredu, jer „ovoliki namet ne bi izdržala ni mnogo jača privreda“. Odluka Ustavnog suda Srbije objavljena je u Službenom glasniku, a u njoj je navedeno da je akt opštine Zaječar „u suprotnosti sa zakonom o lokalnoj samoupravi, zakonom o planiranju i izgradnji i zakonom o finansiranju lokalne samouprave. Privrednici državnog i privatnog sektora su se pre desetak dana pobunili zbog milionskih suma koje im je propisala opština Zaječar na ime nadoknade za gradsko građevinsko zemljište i zatražili ustavno preispitivanje ove odluke. Osim toga, konstatovali su da je odluka nezakonita jer se primenjuje retroaktivno. PR Regionalne privredne komore Vlado Madžoski rekao je da su zatražili sastanak sa gradonačelnikom Boškom Ničićem, kako bi „dogovorom razrešili ovaj problem“, ali da nisu dobili nikakav odgovor. – Privrednici ovog grada zaslužuju da dobiju bilo kakav odgovor, jer im je ovim taksama ugrožen opstanak. Više od sto firmi već je preselilo svoja sedišta u obližnje gradove, a to se spremaju da učine i ostali – istakao je Madžoski. Snežana Mitrović, direktor hotela „Srbija Tis“, rekla je da će visoke nadoknade za gradsko građevinsko zemljište od 42,30 para po metru kvadratnom dovesti dotle da će preduzeća postati dužnici lokalne samouprave, koja će blokirati njihove račune, a onda postati vlasnik tih firmi. – Za četiri godine nadoknada za gradsko građevinsko zemljište povećana je 1.000 odsto, odnosno 10 puta. U opštini Kladovo hotel poput našeg plaća 1,19 dinara po kvadratnom metru, što je, kako vidite, 40 puta jeftinije – dodala je Mitrovićeva.

FABRIKA KABLOVA: ZA ZEMLJARINU 18 MILIONA DINARA

Dragan Cvetković, direktor Fabrike kablova u Zaječaru, rekao je da je ovogodišnja taksa od 18 miliona, koliko ova fabrika treba da plati, bukvalno duplirana u odnosu na prošlu godinu. On je upozorio da to praktično znači da Fabrika kablova, koja se prostire na 10 hektara, svake godine plaća opštini toliko novca „kao da svake godine otkupljuje to zemljište“.

Kurir

Nakon sastanka, pomocnik ministra poljoprivrede Slobodan Teofanov posetio je domacinstvo Tome Radivojevica, uspešnog pcelara iz Podvisa, i Timomed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...