Home / Vesti iz Knjazevca / BABIN ZUB SKI – RAJ NA JUGU Srbije

BABIN ZUB SKI – RAJ NA JUGU Srbije

Ski-centar „Babin zub” na Staroj planini, najmlađi zimski turistički centar u Srbiji, sve je popularniji kod ljubitelja skijanja, snoubordinga i drugih zimskih sportova.

Kao i svaki ski-centar „u povoju”, i „Babin zub” će, kad preleži „dečje bolesti”, poput nedostatka smeštajnih kapaciteta, relativno loših puteva, nepostojanja različitih vidova zabave za goste koji duže borave, ali i činjenice da se ne mogu iznajmiti skije, postati ozbiljan zimski turistički centar i jedan od temeljnih stubova turističke ponude naše zemlje.


Investicije u najavi


Ako je verovati najavama iz vrha naše države, ski-centar na Staroj planini očekuju stotine miliona evra investicija i izgradnja kompleksa hotela, koji će moći da prime više od 20.000 turista. Za sada, jedino, nedostaju investitori.

Dok se to ne desi, ljubitelji zimskih sportova moraće da se zadovolje sa tri odlične ski-staze – Konjarnik, Sunčana padina i

Markova livada, savremenom žičarom četvorosedom na stazi Konjarnik, kapaciteta 1.500 skijaša na sat, kao i ski-liftom „sidro” na stazi Sunčana dolina, koja može da primi 1.200 skijaša na sat.


Specijalno za najmlađe skijaše na stazi Markova livada ove godine napravljen je dečji ski-park sa pokretnom trakom dužine 70 metara, koja je idealna za sve mališane koji prvi put staju na skije. Osoblje na žičarama je veoma ljubazno, pa će čak i početnicima vožnja na žičari biti pravo zadovoljstvo.

Veštački sneg

Problem nedostatka snega, koji je naročito bio izražen tokom prošle, premijerne sezone, biće rešen do početka naredne zimske sezone, koju će „Babin zub” dočekati spremnije nego ikada, jer će početi da radi pogon za proizvodnju veštačkog snega, za šta je već nabavljena kompletna oprema, napravljena veštačka akumulacija i predstoji da se samo ta oprema montira.

Prema najavama iz JP „Skijališta Srbije”, koje gazduje svim zimskim turističkim kapacitetima u našoj zemlji, početak rada „fabrike snega” omogućiće da naredna turistička sezona počne u novembru i traje sve do maja, bez prestanka, jer neće biti problema sa nedostatkom snega.

Jeftin smeštaj

Na Babinom zubu postoje svega dva veća smeštajna objekta. Reč je o istoimenom hotelu u vlasništvu EPS-a, koji raspolaže sa 67 kreveta, i Planinarskom domu, koji ima 78 kreveta. Reč je o skromnim kapacitetima, o čemu svedoči i podatak da su u hotelu „Babin zub” svi kapaciteti rezervisani sve do sredine marta. Zbog toga ovde ima najviše vikend turista. Cene smeštaja su veoma povoljne, pa tako u hotelu „Babin zub” pun pansion u dvokrevetnoj sobi košta 2.200 dinara, u trokrevetnoj 2.000, a u apartmanu 2.500. U Planinarskom domu cena prenoćišta se kreće od 710 do 1.180 dinara. Hrana za celodnevni boravak košta 650 dinara. Postoji i mogućnost privatnog smeštaja u selima podno Babinog zuba, na nekoliko kilometara od samog centra. Cene smeštaja su ovde još povoljnije i kreću se od 500 do 1.000 dinara za prenoćište, a u nekim kvalitetnijim objektima postoji mogućnost pripremanja hrane iz tradicionalne staroplaninske kuhinje, poput staroplaninske jagnjetine i drugih specijaliteta iz ovog kraja

Cene – Glavni adut

Jedan od najvećih aduta ovog turističkog centra svakako su izuzetno pristupačne cene. Tako na primer, čaj u hotelu „Babin zub” košta 20 dinara, kafa od 40 do 60, a sok 70 dinara. Cene roštilja su takođe veoma povoljne, pa tako porcija od deset ćevapa u Planinarskom domu košta svega 240 dinara, pileći batak je u „Babinom zubu” 300, porcija kobasica 350, a dimljena vešalica 650 dinara. Veoma su povoljne i cene ski-pasova. Poludnevni košta 400, celodnevni 700, dok je najisplativija kupovina višednevnih ski-pasova. Trenutno na Babinom zubu snega ima. Debljina snežnog pokrivača kreće se od 70 do čak 140 santimetara, dok utabanog snega na stazama ima od 45 do 85 santimetara. Žičare i ski-liftovi rade svakodnevno od 9 do 16 sati.

Izvor: Press


Прилагођена претрага


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...