Home / 2020 / Vaskršnje jutrenje u Crkvi Svetog Đorđa u Knjaževcu – snimak (Video) 4 K

Vaskršnje jutrenje u Crkvi Svetog Đorđa u Knjaževcu – snimak (Video) 4 K

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Protojerej Perica Božunović danas je u Crkvi Svetog Đorđa u Knjaževcu sa protojerejem Sinišom Đorđević održao Vaskršnje jutrenje, ali bez prisustva vernika.

Uz apel da slušamo savete stručnjaka, poštujemo mere Vlade preduzete u borbi protiv virusa korona i da ostanemo u svojim domovima, želim da najveći hrišćanski praznik provedete u dobrom zdravlju. Hristos vaskrse!” – poruka je knjaževačkog sveštenstva upućenog putem prenosa uživo u realizaciji knjaževačkih vesti koje je do večeras pregledalo preko 12 000 ljudi.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću. Prema hrišćanskom predanju, Isus je umro u dane Pashe pa se u nekim jezicima ovaj naziv zadržao i za praznik njegovog vaskrsenja. Poznato je takođe da su rođenje Isusa Hrista, njegovo stradanje i vaskrsenje najavili starozavetni proroci koji će, kako propoveda hrišćanstvo, opet doći da najave njegov drugi dolazak među ljude.

U knjizi Otkrivenja Jovanovog, kojom se završava Novi zavet, ti proroci su Ilija i Enok i njihov ponovni dolazak među ljude i stradanje treba da najavi novi dolazak Hristov, kome se nadaju hrišćani. Pokretan praznik Vaskrs je, dakle, pokretan praznik, koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana – od 4. aprila do 8. maja. Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prvo obojeno jaje ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove “čuvarkuća”. Vernici razmenjuju pozdrave – Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse! Hrišćani Vaskrs slave tri dana, a u kalendaru SPC crvenim slovenim obeleženi su uskršnji ponedeljak i utorak. Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja i tada se pevaju radosne crkvene pesme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...