Home / 2022 / Uskrs 2022. i koji su slobodni dani

Uskrs 2022. i koji su slobodni dani

Uskrs 2022, jedan od najvećih verskih praznika, ove godine se slavi 17. aprila po katoličkom, a 24. aprila po pravoslavnom kalendaru.

Uskrs se uvek slavi u nedelju i ne može da bude pre 4. aprila, ali ni posle 8. maja, a zanimljivo je da će se 2025. godine preklopiti katolički i pravoslavni u istom danu, 20. aprila. Po crkvenom kalendaru, Vaskrs se slavi tri dana.

Ove godine, katolici Uskrs praznuju od 15. do 18. aprila 2022. godine pa su petak, 15. april, i ponedeljak, 18. april 2022. neradni dani.

Pravoslavci će biti slobodni od petka, 22. aprila, 23. aprila je poslednji danVelikog posta, Vaskrs pada 24. aprila, a neradan je i ponedeljak, 25. april 2022. Prodavnice obično rade skraćeno na Veliki petak, na dan Uskrsa ne rade, a u subotu i ponedeljak rade normalno.

Međutim, vernici u obeležavanje “najradosnijeg hrišćanskog praznika” kreću već u Veliki četvrtak (21. aprila), koji je po biblijskom predanju poslednji dan Isusove slobode kad se desila i legendarna Tajna večera. Veliki ili Strasni petak je ove godine 22. aprila i nosi sećanje na raspeće Isusa Hrista; Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti, je 23. aprila, da bi 24. aprila osvanula nedelja, Uskrs ili Vaskrs, kojim se slavi Isusov povratak u život. Srpska pravoslavna crkva obeležava drugog dana Vaskrsa – Vaskršnji ponedeljak, pa je i 25. april neradan dan.

Drugi dan nakon Vaskrsa naziva se Svetli ili Vaskrsni utorak, ali tad će već biti slobodni samo oni koji uspeju da povežu Uskrs sa neradnim danima za 1. maj. Praznik rada takođe donosi produženi vikend i četiri slobodna dana u nizu.

Prolećni raspust zato ove godine počinje u petak, 22. aprila 2022, a završava se u utorak, 3. maja, pa će prvi školski dan biti 4. maj.

Izvor https://nova .rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...