Home / Knjaževac / Upozorenje : Upaljeni meteo-alarmi za Srbiju!!!

Upozorenje : Upaljeni meteo-alarmi za Srbiju!!!

Republički hidrometerološki zavod ponovio je upozorenje da se od danas do petka očekuje velika količina padavina u našoj zemlji.

Sve nadležne službe uvele su 24-časovna dežurstva na vodostajima reka, a RHMZ je proglasio narandžasti i žuti meteo-alarm.

Ukupno za pet dana na jugozapadu, zapadu, severu i u centralnim delovima zemlje očekuje se od 80 do 120, na istoku i jugoistoku od 40 do 80 litara kiše po metru kvadratnom.

Danas i sutra ukupna količina padavina u većini mesta biće od 20 do 40 litara po kvadratnom metru, u zapadnoj Srbiji, Sremu i Bačkoj oko 60.

U Srbiji se danas očekuje pretežno oblačno i svežije vreme, mestimiččno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Obilnije padavine se očekuju u severnim, zapadnim i jugozapadnim krajevima zemlje.


Vetar će biti umeren, povremeno jak, uglavnom istočni i severoistočni.

Jutarnja temperatura biće od 8 do 15, najviša dnevna od 17 do 22 stepena.

U Beogradu će u toku dana takođe biti oblačno i svežije, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vetar umeren, uglavnom istočni i severoistočni. Jutarnja temperatura oko 15, najviša dnevna oko 19 stepeni.

Od subote toplije sa retkom pojavom poslepodnevnih pljuskova i grmljavina.

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Slavomir Stevanović izjavio je danas da se narednih dana može očekivati porast nivoa Save, ali da verovatno neće biti proglašena vanredna odbrana od poplava.

 

Kada je reč o stanju na Dunavu, Stevanović je za RTS rekao da Dunav opada i da može da prihvati sve količine vode koje se očekuju.

 

On je kazao da su analize iz prethodnih dana ukazivale na značajne padavine danas, ali da će se one ipak desiti u toku noći i da će potrajati do 15. ili 17. maja.

 

Stevanović je naveo da je to s jedne strane dobro jer ima dovoljno vremena od prethodnih padavina da voda siđe u reke i da se isuše slivovi kako bi se povećao kapacitet za prijem novih padavina.

 

Vrh talasa u četvrtak ili petak

Međutim, kako je rekao, najave ukazuju da bi situacija na Savi mogla da bude ozbiljnija i da se vrh talasa u Srbiji očekuje u četvrtak ili petak.

Najveće padavine ovih dana se inače očekuju u zapadnom i centralnom delu zemlje.

 

Stevanović je rekao da je nad regionom snažan ciklon koji malim pomeranjem može da izazove značajnije padavine na nekoj teritoriji gde se to nije očekivalo.

 

Republički hidrometeorološki zavod ponovio je upozorenje da se od danas do petka očekuje velika količina padavina u Srbiji.

 

Upozorenje na padavine

 

“Tokom noći, sutra i u noći ka sredi na području Srbije ukupna količina padavina u većini mesta od 20 do 40, lokalno i oko 60 litara po kvadratnom metru. Na području Beograda očekuje se oko 30 litara po kvadratnom metru”, navodi se u upozorenju na sajtu RHMZ.

PROGNOZA  METEO KNJAZEVAC

 Ponedelјak 13.05.

Max. 22°C Min. 13°C

Pretežno oblačno, popodne i uveče sa kišom i lokalnim plјuskovima sa grmlјavinom. Lokalno su moguće obilnije padavine i pojava grada.

Utorak      14.05.

Max. 15°C Min. 13°C

Pretežno oblačno, povremeno sa kišom i plјuskovima sa grmlјavinom. Lokalno su moguće obilnije padavine.

Sreda      15.05.

Max. 16°C Min. 8°C

Pretežno oblačno, povremeno sa kišom i plјuskovima sa grmlјavinom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...