Home / 2020 / U Knjaževcu Sedmoro pozitivnih na virus COVID – 19

U Knjaževcu Sedmoro pozitivnih na virus COVID – 19

Zavod za javno zdravlje ”Timok” iz Zaječara saopštio je nove podatke o koronavirusu na teritoriji knjaževačke opštine.

Prema tim podacima, od početka pandemije do devetog aprila testirana su 23 lica, od kojih je 7 pozitivno na koronavirus.

Institut za virusologiju ”Torlak” prosledio je Zavodu za javno zdravlje u Zaječaru rezultate testiranja na COVID -19 za devet građana Knjaževca.

 

Kompanija ”Metalos” iz Kreševa u Bosni i Hercegovini donirala je opštini Knjaževac 50 metalnih kreveta, koji će, u slučaju potrebe, poslužiti za opremanje COVID bolnice.

Opština Knjaževac kompletirala je krevete kupovinom dušeka i tako stvorila uslove da se adekvatno opreme prostori u kojima će biti smešteni pacijenti zaraženi koronavirusom.

 

Uzorkovanje sada i u Knjaževcu



Građani koji osete simptome koji upućuju na koronavirus treba da se jave domu zdravlja.

Lekari odlučuju da li takvi pacijenti treba da idu na rendgen, ili u laboratoriju. Ukoliko  ova dva pregleda pokažu da je moguće da je osoba zaražena koronom, uzima se uzorak i šalje na testiranje, objasnio je u telefonskom razgovoru za Knjaževacinfo predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić.

Do danas, uzorci su uzeti od dvadesetak pacijenata.

Prvi simptomi koronavirusa su temperatura, suvi kašalj i problemi sa disanjem.

Bez obzira na zabranu kretanja, ukoliko građani osete bilo kakve tegobe ili treba da se jave u svoj dom zdravlja u slučaju sumnje na koronavirus, nikako ne treba da odlažu odlazak i svakako neće biti sankcionisani ukoliko zbog toga napuste svoj dom, saopštila je Vlada Srbije.

U Knjaževcu od devet uzoraka koji su uzeti 08. aprila, jedan je pozitivan a ostali negativni na prisutvo virusa Covid 19.

Inače na teritoriji opštine Knjaževac od početka pandemije do 09. aprila testirane su 23 osobe od kojih je sedam pozitivno na korona virus.

Destilerija ”Trivulesk” iz Leskovca donirala je opštini Knjaževac dve hiljade litara destilata, koji će se koristiti kao dezinfekciono sredstvo u borbi protiv koronavirusa.

Prema rečima Bratislava Jovića, generalnog direktora ove kompanije, inicijativa je potekla od Knjaževčanina Dragana Đurića, koji živi i radi u Francuskoj.

”Ruka pružena kada je čovek u problemu, vredi više od hiljadu kada je na vrhu. Ovo je, s jedne strane, donacija naše destilerije, a s druge jednog velikog čoveka koji je iz ovog kraja – Dragana Đurića, koji misli na Knjaževac. Mi smo veliki prijatelji, a prijatelj sam i sa vašim gradonačelnikom Milanom”, kazao je Jović.

Dezinfekciona sredstva su nam preko potrebna, kazao je, primajući donaciju, Goran Popović, pomočnik predsednika opštine. Popović se zahvalio u ime opštine Knjaževac i svih Knjaževčana.

Destilerija Trivulesk bavi se proizvodnjom prirodnih voćnih rakija, a Bratislav Jović se nada da će se prestanak epidemije u Knjaževcu zaliti njihovim rakijama.

”Čarls Bukovski je jednom rekao: kada se desi nešto loše, piješ da zaboraviš, a kada se desi nešto lepo, piješ da proslaviš. Kada se ništa ne dešava, piješ da bi se dešavalo. Daće Bog da uskoro donesemo rakiju povodom prestanka ove nevolje”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...