Home / Knjazevčani / Trideset godina postojanja i rada galerije Radionica Duše Momčila Moše Todorovića

Trideset godina postojanja i rada galerije Radionica Duše Momčila Moše Todorovića

Obren Ristić i Momčilo Moša Todorović

Obren Ristić i Momčilo Moša Todorović

Sinoć je u velikoj galeriji i velikoj dvorani Doma kulture u Knjaževcu priređeno umetničko veče u čast trideset godina postojanja i rada galerije Radionica Duše Momčila Moše Todorovića.

Tom prilikom otvorena je izložba slika Miloša Šobajića, jednog od najvećih srpskih i evropskih umetnika, a publika je imala prilike da čuje i vidi violinistu Jovana Kolundžiju, vokalnu solistkinju Merimu Njegomir i glumicu Andrijanu Videnović.

Časopis ISTOK br.19.
Upravo izašao iz štampe za izložbu slika Miloša Šobajića (na koricama), sinoć u Domu kulture u Knjaževcu, a povodom jubileja 30 godina rada Umetničke galerije Radionica duše.

Tri decenije postojanja i rada svoje umetničke galerije Radionica duše Momčilo Moša Todorović obeležio je u Knjaževcu, okružen prijateljima i saradnicima. Na svečanosti, o ovom uspešnom galeristi govorio je Aleksandar Gajović, državni sekratar Ministarstva kulture i informisanja.”Momčilo Moša Todorović je galerista, publicista, darodavac, ali iznad svega veliki prijatelj umetnosti i umetnika. Neumoran u svom pregalaštvu, kada je pre 30 godina otvorio svoju Radionicu duše, znalo se da će to biti nešto veliko. To se pokazalo kao sasvim tačno, što je potvrda našeg večerašnjeg okupljanja, čiji je povod ne samo ovaj jubilej, već Mošino još jedno darivanje Knjaževcu, gradu u kome je rođen,” kazao je Gajović prisutnima.

Srbija bi bila lepša zemlja, da je više ljudi kakav je Moša Todorović, koji neumorno, kad god je u Knjaževcu, insistira na uređenju svog Balanovca, istakao je predsednik Opštine Milan Đokić.

”Kada bi svako od nas za svoj kraj, svoj sokak, selo, svoju zgradu, dvorište, uradio onoliko koliko je Momčilo Todorović uradio za svoj kraj i šire od Balanovca, Srbija bi bila daleko lepša i sređenija zemlja, istakao je predsednik knjaževačke opštine.

Radionicu duše Todorović je osnovao iz ljubavi prema umetnosti, gotovo isto tako velikoj kakva je i ljubav prema rodnom kraju.

”Ja živim za umetnost već 30 godina, pa i više, to je jedna velika ljubav. Inače, stanujem u Beogradu, a živim i Knjaževcu i Balanovcu. Želja mi je da, ako trg kod Doma kulture ponese ime kralja Petra, ja budem darodavac njegovog spomenika. Želja mi je i da u Balanovcu otvorim biblioteku i galeriju, da to bude selo umetnika”, kaže Todorović.

Institucijama i pojedincima sa kojima je sarađivao svih ovih godina Momčilo Todorović odužio se poveljama, a Knjaževčane je darivao izložbom slika Miloša Šobajića, jednog od najznačajnijih srpskih i evropskih slikara, o kome je govorio Dragan Jovanović Danilov, pisac i likovni kritičar.

”Šobajić je slikar figure, u njegovom slikarstvu pronalazite entitete čudnog, čudnovatog, ekspresivnog, fantastičnog. Okrenut je životu, slika napetost našeg vremena, naše neurotične identitete, saopštava nam istinu o nama samima”.

U velikoj dvorani Doma kulture priređeno je umetničko veče na kome je publika dobila priliku da uživa u nastupima čuvenog violiniste Jovana Kolundžije, te bisernom glasu Merime Njegomir, koju je pratio orkestar Lazara Panajotivića. Stihove knjaževačkog pesnika Obrena Ristića govorila je glumica Andrijana Videnović.foto Obren Ristić -K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...