Home / Knjaževac / SREĆNA SLAVA: Danas je Sveti Nikola

SREĆNA SLAVA: Danas je Sveti Nikola

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA I NJENI VERNICI SLAVE SVETOG NIKOLU, ZAŠTITNIKA PUTNIKA, MOREPLOVACA, DECE. 

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Procenjuje se da skoro polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina, kako se kaže, ide u goste.

Bio je jedinac bogatih roditelja  iz grada Patare u Likiji. Po smrti roditelja Nikola sve razdeli siromasima i ništa ne zadrža za sebe. Prisustvovao je prvom Vaseljesnkom Saboru u Nikeji, gde iz velike revnosti, u jarosti, udari šamar jeretiku Ariju. Zbog toga je isteran sa Sabora. Njegova čuda i njegova vera proslavile su ga još za života, pa ga prvo narod, a zatim i crkva proglasila za svetitelja. Upokojio se 19. decembra 343. godine.

Ovo je jedna od najčešćih Krsnih slava u narodu. Na njegov dan se sprema žito, mada ima i onih koji veruju da je Svetac živ, pe to ne čine. U južnoj Srbiji na ovaj dan prave šareni kolač sa pticama koji pop obavezno preliva vinom. Mese se ponekad i dva, od kojih jedan pripada svešteniku, a drugi ostaje u kući tzv. „presveti“. Na Nikoljdan predveče ovaj se kolač deli deci, koja treba da ga pojedu sedeći na drvetu.

Veruju da sv. Nikola prevozi duše sa ovog na onaj svet. Nekada je mrtvima uzimao duše i merio, ali je taj posao kasnije preuzeo Arhanđel Mihajlo, dok i njega nije zamenio Gavrilo. U pravoslavnom svetu smatraju ga zaštitnikom vode, pa ga slave brodari, mornari i svi čiji život zavisi od vode. Iako se smatra zaštitnikom putnika, ponegde ga zovu i Putnik i na ovaj dan nije dobro otpočinjati putovanja.

Po gradovima i varošima u Srbiji rašireno je verovanje da sv. Nikola noć uoči svog praznika, jašući na belom konju obilazi decu, koja su bila dobra u toku godine, i deli poklone. I danas mnoga deca čiste svoje cipele i stavljaju ih u prozore, da bi se ujutru, na Nikoljdan, silno obradovali kad u cipeli pronađu poklon – dar svetog Nikole.

Mnoge crkve posvećene su sv. Nikoli, a jedan od najmanjih i najlepših, nalazi se na brdu Marjanu u Splitu.

уторак 19. децембар (6.дец) +++ СВЕТИ НИКОЛАЈ МИРЛИКИЈСКИ ЧУДОТВОРАЦ – НИКОЉДАН пост

Свети Николај Чудотворац, архиепископ мирликијски

Овај славни светитељ, слављен и данас по целоме свету, би јединац син у својих знаменитих и богатих родитеља, Теофана и Ноне, житеља града Патаре, у Ликији. Као јединца сина, дарованог им од Бога, они опет посветише Богу, и тиме дадоше га Богу као уздарје. Духовном животу научи се свети Николај код свог стрица Николаја, епископа патарског, и замонаши се у манастиру Нови Сион, основаном тим истим стрицем његовим. По смрти родитеља Николај раздаде наслеђено имање сиромасима не задржавајући ништа за себе. Као свештеник у Патари беше се прочуо својим милосрђем, мада он брижљиво скриваше своја милосрдна дела испуњујући реч Господњу: “Да не зна левица твоја што чини десница твоја” (Мт 6, 3). Када се предаде самоћи и безмолвију, смишљајући да тако до смрти проживи, дође му глас свише: “Николаје, пођи на подвиг у народ, ако желиш бити од Мене увенчан”. Одмах потом чудесним Промислом Божјим би изабран за архиепископа града Мира у Ликији. Милостив, мудар, неустрашив, свети Николај био је прави пастир добри стаду своме. У време гоњења хришћана под Диоклецијаном и Максимијаном бачен у тамницу, но и у тамници поучаваше људе закону Божјем. Присуствовао Првом васељенском сабору у Никеји, и, из велике ревности према истини, ударио руком јеретика Арија. Због тога дела би уклоњен са Сабора и од архијерејске службе све док се неколицини првих архијереја на Сабору не јави сам Господ Христос и Пресвета Богородица и не објавише Своје благоволење према Николају. Заштитник истине Божје овај дивни светитељ био је вазда и одважан заштитник правде међу људима. У два маха спасао је по три човека од незаслужене смртне казне. Милостив, истинит, правдољубив, он је ходио међу људима као ангел Божји. Још за живота његова људи су га сматрали светитељем и призивали га у помоћ у мукама и бедама; и он се јављао, у сну и на јави, онима који су га призивали, подједнако лако и брзо наблизу и надалеко, и помагао. Од његовог лица сијала је светлост као од лица Мојсијева, и он је самом својом појавом доносио утеху, тишину и добру вољу међу људе. У старости поболе мало и упокоји се у Господу, многотрудан и многоплодан, да се вечно весели у Царству небеском продужујући да чудесима на земљи помаже вернима и прославља Бога свога. Упокојио се 6. децембра 343. године (в. 9. мај).

Тропар (глас 4):Правило вјери, и образ кротости, воздержанија учитеља јави тја стаду твојему, јаже вешчеј истина: сего ради стјажал јеси смиренијем високаја, нишчетоју богатија, оче свјашченоначалниче Николаје, моли Христа Бога, спастисја душам нашим.

Свети Николај, епископ патарскиСтриц великога светитеља Николаја, који овога и настави на духовни живот и рукоположи за свештеника.
Свети мученик Никола КараманЗа веру Христову љуто истјазаван од Турака и обешен у Смирни 1657. године.
Свети Теофил, епископ антиохијскиКао добро школован у филозофији јелинској он се, по прочитању Светог Писма, крсти и поста велики заштитник вере хришћанске. Његово дело О вери сачувано је до данас. Управљао црквом Антиохијском тринаест година, и упокојио се 181. године.
Светог оца Николаја
Четир’ стране света славе
Ко витеза силне вере.
Вере Божје, вере праве.
Од колевке Богу предан,
Од колевке све до краја;
Па прослави и Бог њега —
Свога верног Николаја.
За живота славан беше,
A пo смрти још славнији,
Моћан беше и на земљи,
A ca неба још моћнији.
Светла духа, чиста срца,
Он храм беше живог Бога:
Народи га зато славе
Kao свеца чудеснога.
Богат славом Николаје.
Он свечаре своје воли,
Пред престолом вечног Бога
За њихно се добро моли.
Благослови, Николаје,
Благослови људе твоје,
Што пред Богом и пред тобом
На молитви смерно стоје.

РАСУЂИВАЊЕ

На иконама св. Николаја обично се сликају c једне стране Господ Спаситељ c Јеванђељем у рукама a c друге Пресвета Дева Богородица c архијерејским омофором на рукама. Ово има свој двострук историјски значај, и тo y првом случају означава призивање Николаја к архијерејској служби, a y другом оправдање њега од казне због сукоба c Аријем. Св. Методије, патријарх цариградски, пише: „Једне ноћи виде свети Николај Спаситеља нашега у слави где стоји близу њега и пружа му Јеванђеље, украшено златом и бисером, a од друге стране виде Богородицу, која му стављаше на рамена архијерејски омофор. Мало после овога виђења представи се Јован, архиепископ мирски, и Николај би постављен за архиепископа тога града.”
To je први случај. Други случај десио се у време Првог сабора у Никеји. Нe могући разлозима зауставити безумност Арија у хуљењу Сина Божјег и Његове Пречисте Матере, св. Николај удари га руком по лицу. Свети Оци на Сабору негодујући због оваквог поступка одлучише Николаја од Сабора и одузеше му све знаке архијерејске. Те исте ноћи видеше неколицина Светих Отаца истоветну визију, наиме: како око св. Николаја стоје од једне стране Господ Спаситељ са Јеванђељем a од друге Пресвета Богородица c омофором пружајући светитељу одузете му знаке архијерејства. Видећи ово. Оци се ужаснуше, и повратише брзо Николају оно што му беху одузели, и почеше га поштовати као великог угодника Божјег и његов поступак према Арију тумачити не као дело безразложног гнева, нeгo као израз велике ревности за истину Божју.

СОЗЕРЦАЊЕ

Да созерцавам греховни пад Адама и Еве и то:
1. како Бог прокле змију,
2. како наложи на Еву муку рађања a на Адама труд рада;
3. како прокле земљу у делима човековим;
4. како не прокле земљу као земљу него у дјелима твојим тј. човековим.

БЕСЕДА

о одсуству греха у делима Божјим

И видје Бог да је добро (Постање 1.).

Све је чисто и безгрешно, браћо, што је створено и како је створено од пречистога и безгрешнога Бога. Свака твар Божја чиста је и безгрешна док год је окренута к Богу, док год није одвојена од Бога и док није постала враждебна Богу. Свака твар сама собом хвали и прославља Бога док је год чиста и безгрешна. Зато Псалмопевац и говори: све што дише нека хвали Господа. Алилуја! (Пс. 150, 6). Свака умна твар Божја осећа као природну и главну намену, да хвали Господа. Па кад је тако, браћо, људи се питају; па кад је тако, откуда зло у свету? Од греха, само од греха. Грех је ангела светлог претворио у ђавола. Ђаво је самог себе драговољно учинио сасудом греха, па је онда похитао да и друга створења Божја учини таквим сасудима. По слободном самоопредељењу уз ђавола су пристали у грех и други неки ангели, а по том и први људи, Ева и Адам. Отуда је произашла мешавина добра и зла у свету. Но оно што је од Бога у створењима и данас је добро као и првих дана стварања. Отров је дошао од греха, јер грех и јесте отров, најљући отров што постоји. Грех је проузроковао проклетство, донео помрачење умова, изазвао вражду створења према Творцу њиховом, удаљио човека од Бога и човека од човека, и човека од природе, и природу од човека. О браћо моја, од Бога је све обро, а од греха све зло. Не постоји никакво зло везано с Богом, и не постоји никакво зло невезано с грехом. Многи су филозофи испитивали суштину зла, и по грубости ума свога тврдили су, да је зло у материји, да је материја зло. Међутим само ми хришћани знамо, да је суштина зла грех, и да друге суштине зло нема сем греха. Отуда је јасно, да ако се желимо сачувати од зла, морамо се чувати од греха.

О Боже безгрешни, помози нам сачувати се од греха и греховног трулења. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Дан Нови Стари Празник
петак 1. децембар (18.нов) Свети мученик Платон; свети мученици Роман и Варул Отрок пост
субота 2. децембар (19.нов) Свети пророк Авдија; мученик Варлам и преподобни Јоасаф пост
недеља 3. децембар (20.нов) Преподобни Григорије Декаполит (Претпразништво Ваведења) пост
понедељак 4. децембар (21.нов) +++ ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ пост
уторак 5. децембар (22.нов) Свети апостоли Филимон, Апфија и Архип; св. Мученица Кикилија пост
среда 6. децембар (23.нов) Свети Амфилохије Иконијски; свети Григорије; свети Александар Невски пост
четвртак 7. децембар (24.нов) Света великомученица Екатерина пост
петак 8. децембар (25.нов) Свети свештеномученик Климент (Оданије Ваведења) пост
субота 9. децембар (26.нов) Преподобни Алимпије Столпник пост
недеља 10. децембар (27.нов) Свети мученик Јаков Персијанац; свети Јаков Ростовски пост
понедељак 11. децембар (28.нов) Св. Преподобномученик Стефан; свети мученик Христо пост
уторак 12. децембар (29.нов) Свети мученици Парамон и Филумен пост
среда 13. децембар (30.нов) Свети апостол Андреј Првозвани пост
четвртак 14. децембар (1.дец) Свети пророк Наум; свети Филарет Милостиви пост
петак 15. децембар (2.дец) Свети пророк Авакум; свети Цар Урош; преподобни Јоаникије Девички пост
субота 16. децембар (3.дец) Свети пророк Софоније; преподобни Јован Ћутљиви пост
недеља 17. децембар (4.дец) Света великомученица Варвара; преподобни Јован Дамаскин (Детинци) пост
понедељак 18. децембар (5.дец) Преподобни Сава Освећени; свети Нектарије Битољски пост
уторак 19. децембар (6.дец) +++ СВЕТИ НИКОЛАЈ МИРЛИКИЈСКИ ЧУДОТВОРАЦ – НИКОЉДАН пост
среда 20. децембар (7.дец) Свети Амвросије; преподобни Григорије Горњачки пост
четвртак 21. децембар (8.дец) Преподобни Патапије; свети апостоли Состен, Аполос и други с њима пост
петак 22. децембар (9.дец) Зачеће свете Ане пост
субота 23. децембар (10.дец) Свети мученици Мина и други с њим; свети Јован, Деспот српски пост
недеља 24. децембар (11.дец) Преподобни Данило Столпник (Материце) пост
понедељак 25. децембар (12.дец) Преподобни Спиридон Чудотворац, епископ Тримитунски пост
уторак 26. децембар (13.дец) Св. Муч. Евстратије; св. свештеномуч. Гаврило; св. Никодим српски пост
среда 27. децембар (14.дец) Свети мученици Тирс, Левкије, Филимон, Аполоније и други с њима пост
четвртак 28. децембар (15.дец) Свети свештеномученик Елевтерије и преподобни Павле пост
петак 29. децембар (16.дец) Свети пророк Агеј; света Теофанија царица пост
субота 30. децембар (17.дец) Свети пророк Данило; свети преподобномуч. ђакон Авакум и игуман Пајсије пост
недеља 31. децембар (18.дец) Свети мученик Севастијан; свети Модест и други (Оци) пост
izvor pravoslavnikalendar.iz.rs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...