Home / Knjaževac / Promocija romana “Plivač” Andrija Terzića u Knjaževcu

Promocija romana “Plivač” Andrija Terzića u Knjaževcu

Andrija Terzić, popularni srpski pisac mlađe generacije u sredu  (6.decembra), u Snack baru Doma kulture u Knjaževcu  održaće promociju svoje nove knjige „Plivač“.

Promocija počinje u 20 sati, a organizator događaja je Dom kulture Knjaževac.

Prvi tiraž knjige od pet hiljada primjeraka je rasprodat u rekordnom roku, a „Plivač“  je već nakon šest mjeseci, krajem januara 2017. godine, izašao iz Evrope i predstavljen je eks JU dijaspori u Dubaiju.

Roman je u procesu prevoda na četiri jezika, konkurisao je za NIN-ovu nagradu 2016. godine, a ovih dana je nominovan i za prestižnu Kovačevu nagradu u Rovinju. Terzić najavljuje brojna iznenađena za nastavak tekuće godine.

Roman “Plivač” može da se kupi u svim objektima “Moj kiosk”, širom Srbije.

Andrija Terzić rođen je u Užicu, 05. septembra 1980. godine. Đak Užičke gimnazije (Prirodno-matematički smer) opredeljuje se da studira na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Nato agresija na Srbiju, 1999. godine i petooktobarska revolucija 2000. godine, odvajaju ga od akademskih obaveza. Nedugo zatim napušta Srbiju i nekoliko godina provodi u zemljama Evropske unije.




pl2 konacno 2 Tamo nastaje njegov književni prvenac, roman, “Preko puta – istina”, koji objavljuje 2014.godine. Roman je trasirao put Terzićevom talentu. Štampan je u preko dvadeset hiljada primeraka, promovisan u više od četrdeset gradova širom Srbije, regiona, u Nemačkoj, Norveškoj, Švedskoj, kao i u Kini. Na prvom predstavljanju romana, u Užicu, 22. oktobra 2014. godine, okupilo se više od četiristo ljudi, potpisao je sto devedeset i dva primerka i oborio rekord prodatih knjiga na jednoj promociji. Na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 2014. godine, drugog dana, bio je najprodavaniji pisac. Mediji su se zainteresovali za Terzićev književni izraz, ali i biografiju. Izlazak romana propratili su štampani i elektronski mediji regiona, a Terzić za kratko vreme postaje jedan od najcitiranijih autora na internetu, sa preko trista hiljada pratilaca. Na Sedmom međunarodnom književnom festivalu „Dani prijatelja knjige“ u Rijeci i na Prvoj konferenciji kulturne mreže Jugoistočne Evrope u Zagrebu, romanu stižu prva književna priznanja. Na skupu malih izdavača u Srbiji „Preko puta – istina“ je proglašena za najtiražniju knjigu 2014. godine. Interesantno je da je debitantski roman “Preko puta – istina” za kratko vreme ustalasao književnu javnost i prešao granice Srbije. Jedan od kurioziteta koji ga prati jeste organizacija promocije u Diplomatskom centru Pekinga, gde mu je ponuđena saradnja za kinesko književno tržište.

Drugi roman “Plivač” (izdavač GKC Užice) najavljen kao bestseler, objavljen 12. juna. 2016. godine,  već dokazuje Terzićevu etabliranost među čitaocima. Prvi tiraž od pet hiljada primeraka je rasprodat u rekordnom roku, a “Plivač” je već nakon šest meseci, krajem januara 2017. godine, izašao iz Evrope i predstavljen je ex-yu dijaspori u Dubaiju o čemu su izvestili  relevantni internet portali iz Ujedinjenih arapskih emirata. Roman je u procesu prevoda na četiri jezika, konkurisao je za Nin-ovu nagradu 2016. godine. a njegov put se nastavlja iznenađenjima koja autor najavljuje za nastavak 2017. godine. 

Roman “Plivač” je ušao u konkurenciju za prestižnu regionalnu Nagradu za književno stvaralaštvo “Mirko Kovač”.

 





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...