Home / 2022 / Osam rudara poginulo, 18 povređeno u rudniku „Soko“

Osam rudara poginulo, 18 povređeno u rudniku „Soko“

U rudniku „Soko“ kod Sokobanje došlo je do eksplozije metana, nakon čega se obrušio deo jame i rudari su ostali zarobljeni, javlja RTS.

U nesreći je poginulo osam rudara, a 18 je povređeno, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike i navelo da su svi ostali rudari izvučeni iz okna.

Kako RTS nezvanično saznaje, akcija spasavanja rudara je završena.

Većina povređenih rudara prebačena je u bolnicu u Alkesincu, a dvoje njih u UKC Niš.
U krug rudnika stigle su i ekipe pogrebnih preduzeća, pa su verovatno i tela stradalih rudara izvučena.

Direktor JP PEU Resavica Saša Spasić rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu, rekao je Spasić.

Direktor rudnika Drago Milinković rekao je da su mere bezbednosti koje se preduzimaju u rudniku na najvišem nivou, ali ovog puta se dodgodilo naglo izdvajanje metana.

U nesreći su poginuli rudari D. Z. (1979), N. T. (1985), R. G. (1975), P. P. (1991), B. Č. (1966), B. Z. (1967), B. Ž. (1963) i B. S. (1988).

Ostali rudari koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu izvučeni su, a povređenima se pruža medicinska pomoć.

Rudarski inspektor i drugih nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće.

Direktor Doma zdravlja Aleksinac Rodoljub Živadinović kaže za RTS da je stradalo osam rudara, a da povređeni imaju uglavnom lakše povrede.

„Više okolnih centara je poslalo sve svoje ekipe koje su mogli, deo se prevozi u Opštu bolnicu Aleksinac“, dodaje Živadinović.

Kaže i da se radi o aleksinačkoj smeni, tako da je većina rudara iz Aleksinca.

Direktor Opšte bolnice u Aleksincu Goran Vidić izjavio je za RTS da je u tu bolnicu prevezeno 18 rudara, od kojih trojica sa težim povredama, ali da niko nije životno ugrožen.

Vidić je rekao da je, prema informacijama koje je bolnica dobila, u smeni koja se zatekla u rudniku kada se desila nesreća, bilo 49 rudara.

Naglasio je da ta bolnica trenutno ima dovoljno kapaciteta da zbrine povređene.

„Teška je situacija ovde, tu je i rodbina, ljudi su uznemireni. Nama nije nažalost prva nesreća. Aleksinac i okolina su poznati po tome, to se sada ponovilo“, navodi Vidić.

U Nišu zbrinuta dva rudara

Direktor UKC Niš doktor Zoran Perišić kaže za RTS da su za sada u toj zdravstvenoj ustanovi zbrinuta dvojica rudara, oba sa povredama grudnog koša.

„Imamo najavu dolaska jedne veće gupe – između 20 i 30 povređenih rudara, tako da će oni biti svi pregledani i vrlo verovatno zbrinuti u Kliničkom centru. Svi će dobiti najbolju medicinsku negu, u to ne treba sumnjati“, dodaje doktor.

Ističe da imaju kapacitete i da su sve službe spremne.

U toku je akcija spasavanja rudara.

Eksplozija se dogodila u ranim jutarnjim časovima.

Izgubljeno osam vrednih radnika

Direktor rudnika „Soko“ Drago Milinković rekao je da je taj rudnik izgubio osam vrednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.

„Mere bezbednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo“, kazao je Milinković.

Direktor „Aleksinačkih rudnika“ Nemanja Denić rekao je da njihovi radnici izvode radove u rudniku „Soko“ i deo su tog kolektiva.

„Mere se maksimalno poštuju, ali su ovo situacije koje je nemoguće predvideti“, rekao je Denić i izrazio saučešće porodicama nastradalih rudara.

 


Izvor https://www.danas.rs/ RTS/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...