Home / 2021 / Od 1. novembra obavezne zimske gume po snegu, ledu i poledici

Od 1. novembra obavezne zimske gume po snegu, ledu i poledici

Od 1. novembra, kao i svake godine, vozači bi na svojim automobilima obavezno trebalo da imaju zimske pneumatike – ukoliko su na kolovozu sneg, led ili poledica

Meteorolozi najavljuju još nekoliko toplih dana, ali pred kraj meseca temperatura ponovo pada, a već u ponedeljak je 1. novembar.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja napominje da, ako su na kolovozu sneg, led ili poledica, a vi nemate zimske pneumatike na sva četiri točka i to sa dubinom šare najmanje od 4 milimetara, možete da dobijete kaznu. Ona se kreće u rasponu od 10.000 do 20.000 dinara za fizičko lice, isto toliko za vozača, a ako je vlasnik pravno lice onda je od 60.000 do 800.000 dinara.
Važno je i to da ukoliko dođe do saobraćajne nesreće, a imali ste makar jedan letnji pneumatik na vozilu, a na kolovozu je sneg, led ili poledica, i utvrdi se da je to uzrok saobraćajne nezgode, vi plaćate kompletnu štetu koja je nastala u toj saobraćajno nezgodi.

– Dakle, četiri zimske gume u nekom cenovnom rangu koštaju manje od onog što možete da platite ukoliko dođe do saobraćajne nezgode. Znači da, ako nemate, to može da vas košta mnogo skuplje, može da se desi da platite 50.000 evra štetu povređenima, stradalima, štetu na vozilima… To što niste na vreme stavili gume može da vam zagorča život – zaključuje Okanović.

Prema njegovim rečima, zimske gume nisu važne samo zbog snega, već i zbog niskih temperatura, naročito treba imati u vidu da je temperatura kolovoza niža u odnosu na temperaturu vazduha.

 Čak i ako u toku dana otopli, pa bude 12, 13 stepeni, dešava se da podloga bude mnogo hladnija, onda se letnja guma ukruti. Ona je od takvih materijala napravljena da prosto bude previše čvrsta i onda nema dobro prijanjanje. Naročito u slučaju potrebe za naglim kočenjem, ili pri malo bržim prolascima kroz krivinu, letnja guma vam neće dati odgovorajuće prijanjanje i tad se stvaraju veliki problemi – upozorava Okanović i dodaje da na temperaturi vazduha ispod 7 stepeni, letnje gume gube svoja svojstva, znatno lakše proklizavaju i imaju duži zaustavni put.

Univerzalne gume

Mnogi vozači preferiraju univerzalne gume, razmišljajući da su tako pokrili sva godišnja doba. Da li su one dobro rešenje?

– Univerzalne gume pokušavaju da ujedine sve bitne karakteristike jednog pneumatika, jedan od tih jeste prijanjanje na suvom kolovozu, prijanjanje na mokrom kolovozu, prijanjanje na snegu, kočenje na ta tri tipa kolovoza i slično… Koliko je meni, poznato nijedan proizvođač nije uspeo da napravi idealnu gumu, to je kao kad vam neko kaže napravili smo univerzalnu odličnu obuću koju možete da nosite i zimi kada je sneg i leti kada je 40 stepeni, takva obuća ne postoji. Tako da vlasnici vozila treba da obrate pažnju da li će se odlučiti za univerzalne pneumatike – ističe Okanović, a prenosi B92.

Ranijh godina, vozači su čekali poslednji trenutak da zamene letnje gume zimskim, međutim, gužve su već počele da se stvaraju po vulkanizerskim radnjama, a iz servisa potvrđuju da je došlo do poskupljenja, što guma, što same usluge zamena. Navode i da se očekuju i nova poskupljenja, ali i da je nestašica guma.


http://www.mojnovisad.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...