Home / 2022 / Nastavlja se sa subvencijama za kupovinu seoskih kuća

Nastavlja se sa subvencijama za kupovinu seoskih kuća

Vlada Srbije je izdvojila ukupno 500 miliona dinara bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom u 2022. godini.

U ovoj godini dodeljeno je 65 seoskih kuća za 8 mladih poljoprivrednika, 12 samohranih roditelja i 45 porodica sa teritorije čitave Srbije.



“Prva (kuća) za koju su u ovom ciklusu dodeljena sredstva nalazi se u selu Željuša, u opštini Dimitrovgrad, ima 52 kvadrata i okućnicu od 4,8 ari placa. Prosek godina stanara ovih kuća na selu je još niži nego prošle godine i iznosi 29,6 godina života”, rekao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

 

Kako se navodi, u prošlom ciklusu dodeljena je 651 seoska kuća sa okućnicom u 100 jedinica lokalnih samouprava.

Pravo učešća na javnom konkursu imaće supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici koji ispunjavaju sve propisane uslove za učešće.

KRKOBABIĆ: KUĆA U MIONICI U SELU PLANINICA, SA GOTOVO 2 HEKTARA OKUĆNICE I JOŠ 64 KUĆE ŠIROM SRBIJE DOBILE SU NOVE STANARE

„Još 65 kuća na selu dobilo je stanare. Prva za koju su u ovom ciklusu dodeljena sredstva nalazi se u selu Željuša, u opštini Dimitrovgrad, ima 52m2 i okućnicu od 4,8 ari placa. Prosek godina stanara ovih kuća na selu je još niži nego prošle godine i iznosi 29,6 godina života.“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, nakon što je u Palati Srbija održana prva sednica komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u 2022. godini.

Krkobabić: Kuća u Mionici u selu Planinica, sa gotovo 2 hektara okućnice i još 64 kuće širom Srbije dobile su nove stanare

 

Na prvoj ovogodišnjoj komisiji dodeljeno je 65 seoskih kuća i to za 8 mladih poljoprivrednika i poljoprivrednica, 12 samohranih roditelja i 45 porodica sa teritorije čitave Srbije.

Najjeftinija nekretnina, od sada dodeljenih, staje 588.168 dinara, nalazi se u selu Bačko Gradište u opštini Bečej. Nepokretnost ima 67m2 i okućnicu od 2,64 ara.

Maksimalan iznos od 1.200.000 dinara dostigle su seoske kuće u opštinama Apatin (selo Svilojevo), Bač (sela Selenča, Vajska, Plavna, Bačko Novo Selo i Bođani) i Bačka Palanka (sela Tovariševo i Silbaš).

U Mionici je za isti iznos od 1,2 miliona dinara, u selu Planinica kupljena kuća sa najvećom okućnicom – 1,88 hektara.

Najveća seoska kuća ovog puta nalazi se u Odžacima, u selu Bački Brestovac i ima 336m2.

Kao i prošle godine, ovim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Za ove namene u budžetu Republike Srbije ove godine predviđeno je ukupno 500 miliona dinara, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara.
Interesovanje je ogromno, prijave svakodnevno stižu, sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine.

Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta prof.dr Vladan Đokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran.

U prošlom ciklusu dodeljena je 651 seoska kuća sa okućnicom u čak 100 jedinica lokalnih samouprava.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...