Home / 2020 / Nagrada za životno delo dodeljeno Dušici ŽIvković iz Knjaževca

Nagrada za životno delo dodeljeno Dušici ŽIvković iz Knjaževca

 

Dugogodišnji kustos i direktor Zavičajnog muzeja u Knjaževcu, Dušica Živković, muzejski savetnik etnolog,  nekadašnji vršilac dužnosti direktora Etnografskog muzeja u Beogradu i nekadašnja pomoćnica ministra za kulturno nasleđe, dobitnica je nagrade “Borivoje Drobnjaković”.

Reč je o nagradi koju Etnografski muzej u Beogradu dodeljuje za ukupni izuzetni naučni doprinos pojedinaca iz oblasti etnologije, antropologije, a posebno za izuzetni doprinos u etnološkoj muzeologiji.

Karijeru u oblasti zaštite kulturnog nasleđa Dušica ŽIvković počela je kao prvi kustos i etnolog Zavičajnog muzeja 1979. godine. Svojim radom doprinela je proučavanju i očuvanju kulturnog nasleđa knjaževečkog kraja, ali i valorizaciji i prezentaciji materijalne i nematerijalne kulture Istočne Srbije. Učestvovala u osnivanju Zavičajnog muzeja Knjaževac, Muzeja grada u kući Ace Stanojevića i Arheo-etno parka u Ravni.


U saradnji sa lokalnom zajednicom i stručnim timom muzeja pokrenula je brojne kulturne programe i manifestacije koje su pored očuvanja i prezentacije bogatog kulturnog nasleđa imale za cilj i podizanje svesti lokalne zajednice o značaju očuvanja kulturne baštine.

U toku duge i plodne karijere Dušica Živković, muzejska savetnica etnolog je svojim vizionarskim, multidisciplinarnim pristupom unapredila oblast zaštite kulturnog nasleđa, inspirisala je i uticala na formiranje generacija mladih muzealaca i profesionalaca. I kako u obrazloženju za dodelu nagrade stoji : “Sveukupno sagledano, koleginicu Dušicu Živković možemo s punim pravom da nazovemo “kompletnim profesionalcem”.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...