Home / Knjaževac / Nacionalna služba za zapošljavanje objavila je 11 javnih poziva i konkursa

Nacionalna služba za zapošljavanje objavila je 11 javnih poziva i konkursa

Nacionalna služba za zapošljavanje objavila je 11 javnih poziva i konkursa za aktivne mere zapošljavanja u 2017. godini. Svi tekstovi su na sajtu Nacionalne službe, ima ih u svim filijalama NSZ, kao i u publikaciji “Poslovi”, broj 712.

Podsticanju preduzetništva namenjeni su javni pozivi za dodelu subvencija za samozapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih romske nacionalnosti.

Iznos subvencija za samozapošljavanje, koji se dodeljuje jednokratno, je 180.000 dinara, a 200.000 dinara u slučaju samozapošljavanja viškova zaposlenih i 220.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, što predstavlja novinu u odnosu na prethodnu godinu.

Poslednji rok za podnošenje zahteva sa biznis planom za samozapošljavanje je 10. april.

Javni poziv za poslodavce za dodelu subvencija za zapošljavanje “teško zapošljivih” na novootvorenim radnim mestima otvoren je do utroška sredstava, odnosno najkasnije do 30. novembra, a subvencije su od 150.000 do 300.000 dinara.

NSZ je raspisala i javni konkurs za organizovanje javnih radova na kojima će biti angažovano 5.000 nezaposlenih.
Poseban konkurs namenjen je javnim radovima na kojima će biti angažovano 1.850 nezaposlenih sa invaliditetom, uz novinu da se ove godine radovi organizuju i u oblasti kulture.

Raspisani su i javni pozivi za programe stručne prakse, sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovane osobe, sticanja praktičnih znanja za viškove zaposlenih i dugoročno nezaposlene koja su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje duže od 18 meseci, kao i obuke na zahtev poslodavca, koje će moći da koriste i preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Zapošljavanju osoba sa invaliditetom namenjeni su i javni konkursi za subvenciju zarade za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva i za refundaciju troškova podrške osobama sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima.

Akcionim planom zapošljavanja za 2017. godinu, koji je usvojila Vlada Srbije, za aktivne mere zapošljavanja ove godine predviđeno je 2,8 milijardi dinara Nacionalne službe, i dodatnih 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...