Home / Knjaževac / Na snazi Novi pravilnik o registraciji poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije

Na snazi Novi pravilnik o registraciji poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije

Poljoprivredno savetodavne i stručne službe i jedinice Uprave za trezor podsećaju poljoprivredne proizvođače da je u 2019. godini potrebno izvršiti obnovu i registraciju poljoprivrednih gazdinstava na osnovu donetog pravilnika od strane Ministarstva za poljoprivredu. Obnova poljoprivrednih gazdinstava vršiće se od 1. marta do 30. aprila ove godine.

Objavljen je novi Pravilnik o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva.

Za razliku od prošle godine kada je obnova bila automatska, ove godine nosioci poljoprivrednih gazdinstava moraće da posete Upravu za trezor i na šalteru ove ustanove potvrde aktivan status, uz   preuzimanje  potrebne dokumentacije.




Takođe, u Pravilniku o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva ima novih izmena. Pored dosadašnjih obaveza, poljoprivredno gazdinstvo je u obavezi da prijavi sve katastarske parcele zemljišta na kojima obavlja proizvodnju, kako one u vlasništvu, tako i one u zakupu. U slučaju da ne prijavi sve parcele, poljoprivredno gazdinstvo prelazi u pasivan status i gubi pravo na podsticaje.

U registar poljoprivrednog gazdinstavo može da se upiše gazdinstvo sa najmanje 0.5 hektara obradivog zemljišta. Obrasci se nalaze u filijalama gde se i ranije vršio upis poljoprivrednog gazdinstva. Novine postoje kada je preregistracija upitanju, a sa preregistracijom se kreće od 1. marta do 30. aprila. Prilikom preregistracije upisuju se sve promene koje su nastale na gazdinstvu kako po pitanju zemljišnog fonda i obradivih površina tako i po pitanju životinja na gazdinstvu.

Za pomoć u popunjavanju obrazaca,  knjaževački poljoprivrednici će moći da se obrate Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi  (Knjaza Miloša 74, zgrada Napretka), Agenciji za razvoj Knjaževca (Cara Dušana 19) i Upravi za trezor.




avatar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...