Home / 2022 / Mreža organizacija jugoistoka Srbije u rešavanju ekoloških problema

Mreža organizacija jugoistoka Srbije u rešavanju ekoloških problema

 

Kako bi se počelo sa rešavanjem mnogobrojnih ekoloških problema u gradovima na jugoistoku Srbije, pokrenuta je inicijativa za udruživanje pojedinaca, organizacija i institucija radi pokretanja javnog dijaloga za pronalaženje rešenja. Od Vlasine preko Leskovca, Niša, Svrljiga i Knjaževca problemi građana i građanki su identični: zagađenje vazduha, skladištenje komunalnog otpada, neregulisani mehanizmi za prečišćavanje otpadnih voda, nedostatak biciklističkih staza i javnih parkovskih površina.

Zbog toga bi zajedničko i udruženo delovanje na okružnom i lokalnom nivou moglo da da rezultate sa aspekta kvaliteta života i životne sredine.
Pokretač inicijative je ekološka organizacija “Zeleni ključ” iz Niša, kojoj su se na okružnom nivou pridružili Čuvari Vlasine, Eko budućnost iz Svrljiga, Vučje-Porečje iz Leskovca, Pokret gorana Knjaževac i Sokobanjsko ekološko društvo(SED). Na lokalnom nivou okupila su se udruženja Južna Morava Lalinac, Eko gerila, Zeleni zid, Niš Pantelej naselje, PSK Mosor i Nova mreža.

“Cilj našeg zajedničkog delovanja je pokretanje projekata koji bi uključivali građane i građanke u institucionalne i sistemske tokove zaštite životne sredine To podrazumeva jačanje pojedinačnih organizacija kroz niz treninga i obuka, strateško planiranje, i umrežavanje na lokalnom i regionalnom nivou kako bi se uticaj organizacija i udruženja povećao posebno prilikom donošenja odluka i podsticanja pozitivnih promena u zajednici” , kaže mr Olivera Milošević inženjer zaštite životne sredine.

Pored jačanja kapaciteta organizacija, biće sprovedeno istraživanje o stavovima građana i građanki o ekološkim problemima, odgovornosti i učešću u promenama i pokretanju inicijativa.

“Na sve dugogodišnje ekološke probleme možemo zajednički da reagujemo i da u okviru institucionalnih i zakonskih okvira, poboljšamo saradnju među opštinama i gradovima čime bismo donosioce odluka pozvali na odgovornost i rešavanje problema u skladu sa potrebama stanovnika u pogledu zaštite životne sredine”, pojašnjava mr Olivera Milošević inženjer zaštite životne sredine.

Do kraja jula ove godine biće izrađena lista zajedničkih prioriteta svih okupljenih organizacija koja će biti predstavljena lokalnim rukovodstvima. Na taj način će između pojedinaca, organizacija i institucija biti pokrenut javni dijalog za pronalaženje rešenja za mnoge zajedničke ekološke probleme.

Biće organizovane tribine i okrugli stolovi i zajednički nastupi učesnika, kao i putujuća izložba fotografija svih potencijalno umreženih organizacija.

Projekat „Budi deo rešenja a ne zagađenja – južna eko mreža“ sprovodi se uz podršku Fonda za otvoreno društvo.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...