Home / 2021 / Ministarstvo čestitalo Dan slobode medija: Važno je da novinari budu nezavisni !!!

Ministarstvo čestitalo Dan slobode medija: Važno je da novinari budu nezavisni !!!

Ministarstvo kulture i informisanja danas je svim novinarima i medijskim radnicima čestitalo Svetski dan slobode medija, napominjući da je od esencijalnog značaja da novinari, bez obzira u kojim medijima rade budu nezavisni, da izveštavaju odgovorno i profesionalno poštujući etičke standarde i principe novinarstva.

U saopštenju Ministarstvo ističe da se svim novinarima i medijskim radnicima mora omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao, a da njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ni jednog trenutka ne smeju biti dovedeni u pitanje.

Prema Ministarstvu, svako demokratsko društvo teži da na kvalitetan način uredi oblast informisanja i medija koja je jedan od nosećih stubova demokratije

„U današnje vreme svedoci smo izloženosti građana velikom broju kako informacija tako i dezinformacija, uključujući i obmanjujuće i lažne vesti, što predstavlja jedan od glavnih izazova sa kojima se suočavaju u manjoj ili većoj meri sve države, pa i naša“, ocenilo je ministarstvo .

Navodeći da je u proteklom periodu Srbija donela niz dokumenata, značajnih za uređenje oblasti informisanja i medija, čime je pokazala da je bezrezervno posvećena stvaranju bezbednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije, ministarstvo je istaklo da pokušava da konkretnim aktivnostima doprinese poboljšanju stanja na medijskoj sceni.
Ministarstvo je ukazalo da svi akteri u medijskom svetu moraju da budu svesni svoje uloge i značaja za stvaranje pozitivne klime u društvu i da kao takvi budu odgovorni za svoj rad i plasiranje sadržaja kojima šalju poruke u javnost.

Međutim, Svetski dan slobode medija novinari u Srbiji dočekuju u nepovoljnim uslovima za profesionalno bavljenje svojim poslom, izloženi pritiscima usmerenim na njihovu nezavisnost ali i fizičkim napadima. Reporteri bez granica istakli su u nedavno objavljenom godišnjem izveštaju da je novinarstvo, „glavna vakcina“ protiv dezinformacija, potpuno ili delimično blokirano u 73 odsto, odnosno u 130 od 180 zemalja sveta, a Srbija se nalazi na 93. mestu kao i prošle godine.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ukazalo je u nedelju povodom 1. maja da novinari i medijski profesionalci još jedan Praznik rada dočekuju u nepovoljnim uslovima za rad koji se iz godine u godinu pogoršavaju. U istraživanju „Širom zatvorenih očiju: Koliko novinarke i novinari poznaju svoja radna prava”, koje je NUNS sproveo tokom prethodne godine, konstatuje se da je „poštovanje radnih prava novinara i novinarki u Srbiji godinama unazad na izuzetno niskom nivou“, navodi u saopštenju NUNS.

Udruženje novinara Srbije (UNS) u proglasu je navelo da su novinari i medijski radnici, uprkos hrabrosti u izveštavanju tokom pandemije i izuzetnom značaju u borbi protiv koronavirusa, bili prvi na udaru pritisaka vlasti i nezadovoljstva građana. „Trpeli su brojne fizičke napade, uništavanje opreme, uvrede i pretnje na društvenim mrežama i druge pokušaje diskreditacije“, naveo je UNS povodom Svetskog dana slobode medija.

NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ pozvali su elektronske medije da danas, na Međunarodni dan slobode medija, u 11.55 isključe ton i zamrače ekrane i time se pridruže medjunarodnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“.

NUNS pozvao medije na “pet minuta gromoglasne tišine”

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” pozivaju elektronske medije da u pet do dvanaest isključe ton i zamrače ekrane, i time se pridruže međunarodnoj akciji “pet minuta gromoglasne tišine” kako bi najširu javnost upozorili na katastrofalan položaj novinarske profesije u Srbiji.

NUNS poziva sve medijske radnike da se “zajedno suprotstave daljoj eroziji profesije” kako bi zaštitili slobodu medija i novinara i vratili poverenje građana, navodi se u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

U saopštenju se navodi da “uloga medija nije da služi željama i ineterisima vlasti, već da svestrano, potpuno i odgovorno informiše najširu javnost”.

“Vlast i državne institucije dužne su da novinarima i medijima obezbede uslove za neometan, slobodan rad, bez pritisaka i cenzure. Nasuprot tome, javno informisanje u Srbiji suočava se sa svakodnevnim političkim i ekonomskim pritiscima, cenzurom i autocenzurom, radnom nesigurnošću, ugrožavanjem bezbednosti, rodnom diskriminacijom, kršenjem autorskih prava i drugim problemima koji direktno ugrožavaju rad novinara i medija”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da Srbija neprekidno ponire na rang-listi slobode medija Reportera bez granica tako da je, kako dodaju, sa 54. mesta u 2014. prošle godine pala na 93. poziciju.

“Prema najnovijem izveštaju međunarodne NVO “Fridom haus”, Srbija je tokom poslednje decenije nazadovala u oblasti političkih prava i građanskih sloboda, i zato je svrstana u kategoriju delimično slobodnih država”, naglašava se u saopštenju.

Na Međunarodni dan slobode medija NUNS ponovo ukazuje i na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta.

NUNS ukazuje da politički i ekonomski centri moći koriste medije kao sredstva propagande i kreiranja javnog mnjenja u skladu sa njihovim interesima koji su pretežno suprotni interesima društva.

“Vlast selektivno tumači i koristi medijsko zakonodavstvo kako bi zadržala direktan i indirektan uticaj na medijsko tržište na kojem umesto slobodne i fer utakmice dominira protežiranje podobnih medija i ugrožavanje medija koji izveštavaju profesionalno i
kritički, u skladu sa javnim interesom”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se ovim povodom ponavlja i protest zbog činjenice da ni 27 godina nije bilo dovoljno da se otkrije ko je ubio novinarku Radislavu Dadu Vujasinović, da još nije pravosnažno okončano suđenje optuženima za ubistvo kolege Slavka Ćuruvije od pre više od 22 godine i da već 20 godina ostaju nepoznati i nekažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.Izvor N1/RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...