Home / Knjaževac / MILETIĆEVA INICIJATIVA za Rekonstrukciju i unapređenje železničke pruge od Niša do Prahova

MILETIĆEVA INICIJATIVA za Rekonstrukciju i unapređenje železničke pruge od Niša do Prahova

Danas je u sali Skupštine opštine Svrljig održan sastanak na temu unapređenja i rekonstrukcije Železničke pruge od Niša, preko Svrljiga, Knjaževca, Zaječara, Negotina, do Luke Prahovo.

Inicijator sastanka bio je narodni poslanik Milija Miletić, a sastanku su prisustvovali i predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović, predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, načelnica Nišavskog upravnog okurga Dragana Sotirovski, predstavnici Železnice Srbije i Železničke stanice Svrljig i predstavnici drugih opština u okruženju, kao i predstavnici MIN DIV-a Svrljig.

Na sastanku je bilo reči o unapređenju i rekonstrukciji pruge koja prolazi kroz opštine i gradove čiji su predstavnici danas boravili u Svrljigu.
 

Ova pruga nam je veoma bitna i kao pravi domaćini moramo težiti da je unapredimo i ne dozvolimo da propada. Uz pomoć države, siguran sam, da ćemo u tome uspeti, rekao je Miletić.

Miletić je rekao da će pozvati i načelnike zaječarskog i borskog okruga da se uključe u rešavanju ovog problema.

Složni smo da je potrebno rekonstruisati prugu komplet, od Niša do Zaječara, u dužini od 112 km. Po mojim informacijama, na ovoj trasi ima oko 170.000 pragova, od kojih su 70% u lošem stanju. Kako je rečeno i ranije, od 1. marta 2019. godine krenuće se sa rekonstrukcijom pruge, što je za sve nas povoljna informacija, zaključio je Miletić.

Na sastanku je bilo reči i o novom Konkursu za prijem 25 radnika na Železnici koji će opsluživati trasu jugoistočne Srbje, što je još jedna povoljna informacija za javnost, kazao je Miletić

Na kraju sastanka doneti su zaključci da pruga uđe u fazu rekonstrucije, a prvenstveno da uđe u projektovano stanje. Takođe, da se zatraži da rekonstrukcija i pojačano održavanje, kao i osavremenjavanje ove železničke trase uđe u investicioni program razvoja Železnice Srbije 2019.god. – 2022. god.

Takođe, jedan od zaključka je da se što pre zatraži zajednički sastanak predsednika Bugarske i predsednika Srbije, kako bi se potenciralo na još jedan železnički prelaz u ovom delu Istočne Srbije.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...