Home / 2020 / Milan Đokić: Učinićemo sve da zaštitimo građane Knjaževca (Video)

Milan Đokić: Učinićemo sve da zaštitimo građane Knjaževca (Video)

Iz Knjaževačke  lokalne samouprave apeluju na stanovništvo da poštuje preporuke i mere u cilju smanjenja rizika od širenja koronavirusa.

Na sednici Stručno-operativnog tima, koji je formiran u cilju borbe protiv širenja koronavirusa na području opštine Knjaževac, usvojen je niz mera kako bi se preventivno delovalo protiv pandemije koja je zahvatila čitavu planetu.

Po završetku sednice, knjaževačkoj javnosti obratio se Milan Đokić, prvi čovek lokalne samouprave koji je ujedno i predsednik Stručno-operativnog tima.

„Zbog velikog broja dezinformacija i pogrešnih informacija, posebno putem društvenih mreža, formirali smo kol centar sa dva broja telefona – jedan za zdravstvena pitanja (064-864-3304) i drugi za sva ostala, životna pitanja (064-864-3324) kojim će rukovoditi pomoćnici predsednika opštine.

Taj broj, pored ostalog, služiće za evidentiranje potreba naših prevashodno starijih sugrađana, penzionera, hroničnih bolesnika, invalidnih lica, koji će se javiti kako bi im namirnice i sve ostale životne potrebe bile dostavljene na kućnu adresu. Na taj način pomoći ćemo im da ostanu kod svojih kuća i ne izlažu se riziku. Ovaj broj služiće i za sve ostalo što su svakodnevne potrebe ne samo starijih sugrađana, već svih stanovnika opštine.

Formiramo dovoljan broj ekipa volontera i zaposlenih u javnom sektoru koji će distribuirati svima koji se prijave neophodne namirnice, lekove i sve ono za čim inače imaju potrebu da izlaze iz svojih kuća i stanova.

Dostava će funkcionisati na sledeći način – ljudi će se prijavljivati od ujutru do 13 časova za dostavu koja će se odvijati tokom popodneva, od 17 do 19 časova. U popodnevnim satima, od 14 do 20, prijavljivaće se za potrebe u hrani koja će se dostavljati tokom prepodneva, od 11 do 13 časova.

Ono što smo takođe preduzeli je priprema toplih obroka za naše starije sugrađane, penzionere, hronične bolesnike, invalidna lica. Snabdevanje će biti organizovano po dva modela – oni koji nisu u stanju socijalne potrebe, dobijaće obroke po cenovniku narodne kuhinje. Naši najsiromašniji sugrađani tople obroke dobijaće besplatno.

Važno je da za sve volontere obezbeđujemo dovoljne količine zaštitnih maski, rukavica, sredstava za higijenu. Na sednici smo doneli i odluku o nabavci dovoljne količine sredstava za zaštitu za sve one koji rade na mestima gde se dolazi u kontakt sa većim brojem ljudi.

Dobili smo informacije od snabdevača prehrambenim proizvodima da su obezbeđene dovoljne količine namirnica, tako da nema nikakve potreba za pravljenje zaliha.

Doneli smo odluku o dezinfekciji škola i vrtića, koji će potom biti konzervirani, a odlučeno je i da se permanentno dezifinkuju svi prostori u kojima se okupljaju građani. Pravimo reorganizaciju rada u javnom sektoru, tako da će svi koji mogu, raditi od kuće.

Doneta je i naredba o pojačanoj higijeni u gradu, što podrazumeva pranje ulica i intenzivnije odvoženje komunalnog otpada. Hlora za dezinfikovanje vode za piće ima dovoljno do septembra.

Ograničeno je radno vreme ugostiteljskih objekata od 8 do 20 časova, broj gostiju ograničen je na 50, a obavezan razmak između stolova najmanje jedan i po metar.

Kazne zaprećene za nepoštovanje ovih mera kreću se do tri godine zatvora.

Odredili smo i lokalciju za eventualni lokalni karantin ukoliko epidemija bude eskalirala, to je knjaževački Dom učenika srednjih škola.

Važno je napomenuti da smo potpuno razradili sistem kontrole lica koja dolaze iz inostranstva i koji moraju da poštuju obavezujuće preporuke o boravku u samoizolaciji 14 ili 28 dana, u zavisnosti iz kog područja dolaze. Pozivam sugrađane da apeluju na svoje rođake, komšije i prijatelje koji dolaze iz inostranstva da ili odlože dolazak za neko bolje vreme, a ako već dolaze da ostanu kod svojih kuća koliko je propisano. Ukoliko ne poštuju preporuke, pozivam sugrađane da takve neodgovorne osobe prijave, kako bi država mogla da reaguje i zaštiti stanovništvo. Ovo nije vreme za lažnu solidarnost.

Sve ove mere dopunjavaćemo na dnevnom nivou. Potpuno smo odlučni da sve ono što smo usvojili i realizujemo, da živote naših sugrađana, pre svega onih najstarijih u ovim teškim vremenima učinimo lakšim i bezbednijim i da koliko god je moguće naš grad i sugrađane sačuvamo od ove pošasti koja nas je zadesila“, rekao je Milan Đokić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...