Home / Bezbednost / Mihajlović na Javnoj raspravi u Nišu (Video)

Mihajlović na Javnoj raspravi u Nišu (Video)

Javna rasprava o Nacrtu novog Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanje vanrednim situacijama organizovana je danas i u Nišu, a Marić koji je i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova je prisutnima govorio o tome koje izmene su u planu.Današnjoj Javnoj raspravi ispred lokalne samouprave  prisustvovao je zamenik predsednika opštine Miroljub Mihajlović.


Ako se Zakon o vanrednim situacijama izmeni i usvoji novi ubuduće kuće neće smeti da se grade u basenima reka i na klizištima, pojašnjava načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Zakon o vanrednim situacijama donet je pre 7 godina, kaže Marić, a na pragu je novi koji bi trebalo da “podigne preventivu u Srbiji”.

Na primer, imali smo i do sada obavezu da svaka lokalna samouprava uradi procenu ugroženosti i plan zaštite spasavanja, ali odziv nije bio baš dobar, jer nije bilo sankcija. Sada se uvodi jedan novi mehanizam da ne možete više da pravite kuće tamo gde to nije dozvoljeno, ne možete ih praviti u basenima reka, na klizištima, i to su ideje – kaže Marić.

Suština novog Zakona biće u tome da se više radi onda “kada se ništa ne dešava”, pojašnjava Marić, a ne tek kada se desi neka vanredna situacija ili katastrofa. Dobre prakse iz Evropske unije poslužiće im kao primer, a Marić kaže da je osim toga potrebna i veća svest ljudi da rade preventivno.

Inače, ovo je druga javna rasprava o novom Zakonu, a nakon Niša će svoje sugestije dati i stručnjaci iz Novog Sada i Beograda, da bi predlog otišao do nadležnih ministarstava na mišljenje.





Obuka za vatrogasce i u Nišu

Marić je najavio da će u saradnji sa Srpsko-ruskim humanitarnim centrom pokušati da naprave u Nišu treći centar za obuku za prijem vatrogasaca, koji već postoji u Beogradu i Pančevu.

Mislim da je to jako važno za godine koje dolaze i sa ljudima iz Centra ćemo raditi na tome, da to bude veoma brzo – dodaje Marić.  Javna rasprava u Nišu o Nacrtu novog zakona; foto: JV/J. A.

Najavio je i da se privodi kraju konkurs za zapošljavanje 100 novih vatrogasaca u Srbiji, a nabaviće i 33 nova vatrogasna vozila.

Podsetimo, najveći izazov za Nišavski okrug, o čemu je bilo reči na poslednjoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije, je stanje na autoputevima i koridorima, jer je prošle godine auto-put bio zatvoren zbog smetova. Zato je predloženo da sve opštine obezbede spasilačke ekipe.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...