Home / Bezbednost / Male boginje i u Knjaževcu

Male boginje i u Knjaževcu

Od oktobra do sada u Srbiji, uključujući i sever Kosova, registrovano je ukupno 2.670 slučajeva malih boginja, od kojih su 1.332 laboratorijski potvrđena u Institutu Torlak.

Slučaj obolevanja od malih boginja registrovan je i u Knjaževcu gde je za sada registovan jedan pacijent.

Od početka januara 2018. godine epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji grada Novog Sada (29 obolelih), grada Leskovca (70 obolelih), grada Smedereva (13 obolelih), opštine Surdulica (126 obolelih), opštine Šabac (28 obolelih), naselju Mehovine na teritoriji opštine Vladimirci (tri obolela) i selu Žitni Potok na teritoriji opštine Prokuplje (devet obolelih).

Najmlađa obolela osoba je stara 15 dana, a najstarija 65 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Većina obolelih osoba (94%) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, 33 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 301 obolele osobe.




Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu 27. decembra prijavila je smrtni ishod kod osobe uzrasta 30 godina iz Beograda, koja nije bila vakcinisana. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća. To je prvi smrtni ishod od malih boginja registrovan posle 20 godina u Srbiji.

Klinički centar u Nišu prijavio 3. januara je smrtni ishod kod deteta uzrasta dve godine iz Aleksinca, koje nije bilo vakcinisano. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća.

Dana 22. januara evidentiran je smrtni ishod kod pacijentkinje rođene 1997. godine koja je bila hospitalizovana u Infektivnoj klinici u Nišu.

Dana 19. februara Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu prijavila je smrtni ishod kod osobe uzrasta 45 godina iz Beograda. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća.

Prema podacima Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu smrtni ishod od malih boginja registrovan je kod osobe rođene 1988. godine, kod koje je takođe u kliničkom toku bolesti došlo do razvoja zapaljenja pluća.

Od početka novembra 2017. godine epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji grada Beograda (973 obolela), grada Kraljeva (247 obolelih), grada Niša (561 oboleli) i opštine Bujanovac (20 obolelih), a od početka decembra 2017. godine i na teritoriji grada Smederevska Palanka (dva obolela) i opština Velika Plana (sedam obolelih), Bojnik (65 obolelih) i Bor (pet obolelih).

Od početka januara 2018. godine epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji grada Novog Sada (29 obolelih), grada Leskovca (70 obolelih), grada Smedereva (13 obolelih), opštine Surdulica (126 obolelih), opštine Šabac (28 obolelih), naselju Mehovine na teritoriji opštine Vladimirci (tri obolela) i selu Žitni Potok na teritoriji opštine Prokuplje (devet obolelih).

Od početka februara 2018. godine epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji opština Tutin (54 obolela), Valjevo (20 obolelih), Preševo (devet obolelih) i Vlasotince (16 obolelih).

Porodične epidemije malih boginja prijavljene su u Vranju (dva obolela) i Rumi (tri obolela).

Slučajevi obolevanja od malih boginja registrovani su i u Subotici (dva), Vranju (trinaest), Kruševcu (četiri), Trsteniku (jedan), Čačku (jedan), Užicu (dva), Negotinu (jedan), Knjaževcu (jedan), Rumi (dva), Sremskoj Mitrovici (dva), Novom Pazaru (dvanaest), Pirotu (devet), Dimitrovgradu (dva), Beloj Palanci (jedan), Lebanima (jedan), Medveđi (jedan), Vladičinom Hanu (petnaest), Kragujevcu (dva), Topoli (jedan), Ljigu (jedan), Mionici (jedan), Jagodini (tri), Vladimircima (jedan), Bogatiću (dva) i Požarevcu (jedan).



Izvor danas.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...