Home / 2021 / Krizni štab : COVID propusnice za ugostiteljske objekte od 20 sati

Krizni štab : COVID propusnice za ugostiteljske objekte od 20 sati

Krizni štab Vlade Srbije za borbu protiv pandemije korona virusa odlučio je da će COVID propusnice za ulazak u ugostiteljske objekte biti obavezne od 20 sati, umesto od 22 časa kako je do sada bio slučaj.

Ova mera stupa na snagu u ponedeljak, 8. novembra, i proširena je i na kladionice, kockarnice i slot klubove. Krizni štab odlučio je i da se jesenji raspust za učenike osnovnih i srednjih škola produži na devet dana, od 8. do 12. novembra.

“Uvođenje COVID propusnica na onim mestima gde se najviše prenosi virus i gde se okupljaju mlađe osobe, iako je ograničena, imala je efekta na povećanje učestalosti vakcinacije prvom dozom i u skladu sa tim odlučili smo da proširimo ovaj vremenski period od 20 sati”, izjavila je 4. novembra posle sednice Kriznog štaba ministarka za rad, zapošljavanje i socijalna pitanjaolitiku Darija Kisić Tepavčević.


Validna COVID propusnica podrazumeva potvrdu o primljenoj drugoj ili trećoj dozi vakcine ne stariji od sedam meseci.

Takođe, priznaje se i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test koji je validan 48 sati, ili potvrda o preležanoj koroni koja nije starija više od sedam meseci. COVID propusnica je validna i ukoliko građanin poseduje pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca koji je urađen u državnoj laboratoriji.

“Epidemiološka situacija je u ovom momentu prilično nepovoljna, između 50 i 60 naših sugrađana svakog dana izgubi život”, rekla je Kisić Tepavčević posle sednice Kriznog štaba i apelovala na mlade da se vakcinišu.

“U ovom momentu je 56 odsto punoletnih vakcinisano, ali u uzrastu od 18 do 30 godine, tek svaki četvrti je vakcinisan”, rekla je ona.

Kisić Tepavčević je najavila da će u narednom periodu biti povećane kontrole u gradskom prevozu, jer tu većina ljudi ne nosi maske, koje su obavezne u zatvorenom, kao i otovorenom prostoru kada je nemoguće držati distancu.

Kisić Tepavčević je rekla i da Krizni štab “nije odgovoran za zdravlje građana, već da je svaki građanin odgovoran za sebe, pošto je država omogućila zaštitu protiv korone”.

Kada je reč o lekarima koji savetuju i prepisuju Ivermektin, ona je ponovila da taj lek nije za ljudsku upotrebu i da će Ministarstvo zdravlja “sve uraditi da ti lekari izgube licencu”.

Produžen jesenji raspust

Krizni štab odlučio je i da jesenji raspust za učenike osnovnih i srednjih škola bude produžen i da će početi u ponedeljak, 8. novembra i trajati do petka, 12. novembra.

Prvi radni dan za učenike biće ponedeljak, 15. novembar.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je 4. novembra za televiziju K1 da je u ovom trenutku zaraženo približno 5.000 đaka, što je manje od jedan odsto, kao i 1,3 odsto nastavnog i vannastavnog kadra.

On je, međutim, upozorio na to ima sve više prijema kod pedijatara, kao i da su zabeležena tri smrtna slučaja kod tinejdžera, što je alarm koji treba da ukaže na neophodnost vakcinacije.

Na pitanje da li se razmišlja o tome da COVID propusnice budu obavezne za nastavno osoblje, Ružić je rekao da takva mera “u ovom momentu nije moguća”.

U Srbiji su 4. novembra od posledica infekcije korona virusom preminule 64 osobe, čime je ukupan broj umrlih od početka epidemije povećan na 10.203.




———–
“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Knjaževac

Izvor https://www.slobodnaevropa.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...