Home / Knjaževac / Knjaževac : Četiri hiljade evra nezaposlenim majkama za treće dete

Knjaževac : Četiri hiljade evra nezaposlenim majkama za treće dete

Knjaževačke majke, koje su bez posla, i odluče se da rode treće dete, dobijaju pomoć u iznosu od 480.000 dinara, koji se isplaćuju u 24 mesečne rate.

U okviru aktuelne nacionalne kampanje za povećanje nataliteta u Srbiji, knjaževačka lokalna samouprava, veliki deo budžetskih sredstava izdvaja za podsticanje radjanja kroz Program Fondacije za povećanje nataliteta.

Kako kaže predesednik opštine, Milan Djokić, povećanje nataliteta jedan je od prioritetnih zadataka lokalne samouprave, pa su u 2018.godini za Program Fondacije za povećanje nataliteta predvidjena sredstva u iznosu od 12.000.000 dinara.

Svaka porodica za prvorodjeno i drugorodjeno dete dobija jednokratnu pomoć u iznosu od 35.000 dinara, a za treće dete 100.000 dinara. Ono što je specifično za opštinu Knjaževac je podsticaj nezaposlenim majkama, za radjanje trećeg deteta, u iznosu 480.000 dinara, koji se isplaćuju u 24 mesečne rate.





Lokalna samouprava brine i o porodicama koje se bore sa sterilitetom, pa ni jedan par, koji se do sada obratio zahtevom za ovu vrstu pomoći nije odbijen. Iz budžeta se izdvajaju i sredstva za za pomoć u lečenje dece.
Uz sve mere koje lokalna samouprava preduzima u cilju povećanja nataliteta, na više načina pruža se i podrška roditeljstvu. Svi knjaževački osnovci dobijaju besplatnu užinu, kao i besplatne udžbenike za svako treće, četvrto i peto dete u prodici. U školu, sa besplatnim knjigama, idu i učenici iz socijalno ugroženih porodica.

Svake godine, osnovne i srednje škole organizuju besplatnu pripremnu nastavu za upis u srednje škole i na fakultete. Na taj način, pomaže se i roditeljima a i učenicima kako bi što uspešnije nastavili školovanje i upisali se u željene škole i na izabrane fakultete.

Dokaz da se u Knjaževcu vodi računa i o tome da mladi ostanu u ovom gradu, ali i da dodju iz ostalih sredina je i Dom učenika srednjih škola, gde učenici sa teritorije opštine imaju besplatan smeštaj, kao i oni koju dolaze iz drugih gradova da bi upisali jednu od dve knjaževačke srednje škole.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...