Home / Knjaževac / Knjaževac : 97. sednica Opštinskog veća – Od februara stipendije veće za 30 procenata (Video)

Knjaževac : 97. sednica Opštinskog veća – Od februara stipendije veće za 30 procenata (Video)

Na današnjoj 97. sednici Opštinskog veća pred većnicima su se našle  teme koje tretiraju socijalnu podršku, porodice, decu, đake. Formalizovana je ranije najavljena odluka o povećanju đačkih i studentskih stipendija za 30 procenata.

Razgovaralo se, naime, o programu Crvenog krsta, u kome važno mesto pripada radu Narodne kuhinje i dobrovoljnom davalaštvu. Pripremanje obroka za najugroženije stanovnike naše opštine nikada nije dovođeno u pitanje, kaže predsednik Opštine Milan Đokić.

”Kod nas Narodnu kuhinju koristi više od sto sugrađana. Taj broj varira – leti je nešto manji, zimi veći, ali ona nikada nije prestajala da radi, niti će prestajati. Mi izdvajamo dovoljna sredstva, uslugu pruža Gerontološki centar i to je na adekvatnom nivou. Čini mi se da su i korisnici Narodne kuhinje zadovoljni. Što se tiče dobrovoljnog davalaštva, biće mnogo akcija – čak dve mesečno i pozivam sugrađane da se odazovu, jer se nikad ne zna kome će od nas, ili naših bližnjih da zatreba takva vrsta pomoći.”

Na sednici Veća formalizovana je ranije najavljena odluka o povećanju đačkih i studentskih stipendija za trideset procenata.

”Svesni smo toga da i taj novac neće dramatično promeniti finansijsku situaciju, ali je 30 odsto nešto što mi možemo u ovom trenutku da izdvojimo. Iznos stipendija za studente biće povećan sa 5000, na 6500, a za đake sa 2500, na oko 3300 dinara. Najavljujem i đačku stipendiju, koju ćemo uvesti u narednim nedeljama, ili mesecima, a koja će tretirati onu decu koja su treće, četvrto, ili peto dete u porodici. Na nju će imati pravo svi koji su redovni pohađači osnovnih, ili srednjih škola, kao i deca iz socijalno ugroženih porodica”, istakao je predsednik.

Prvi čovek knjaževačke opštine pohvalio je Knjaževčane, koji se odazivaju apelima za pomoć u lečenju dece. On ističe da se i iz lokalnog budžeta priskače u situacijama kada zdravstveno osiguranje ne pokriva takve troškove.

”Lokalni budžet je tu da takvoj deci, porodicama, najkonkretnije pomogne u adekvatnim finansijskim iznosima da pokriju troškove lečenja. Postoje, na žalost, takvi slučajevi gde nisu svi troškovi lečenja obuhvaćeni onim što pokriva Rerpublički zavoz za zdravstveno osiguranje. Porodice ne mogu to same da podnesu i onda je tu budžet da im pomogne. Juče smo na sednici koja je zbog hitnosti održana telefonskim putem, usvojili program rada Fondacije za povećanje nataliteta. Iz te fondacije pokrivamo troškove lečenja dece”

Većnici su usvojili izveštaj o radu Zavičajnog muzeja u protekloj godini, a bavili su se i pojedinačnim zahtevima građana, koji su se odnosili na pomoć u građevinskom materijalu, ili na naknadu štete od ujeda pasa lutalica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...