Home / Knjaževac / Danas je Svetski dan slobode medija

Danas je Svetski dan slobode medija

Danas se širom sveta  3. maja  obeležava Međunarodni dan slobode medija. Treći maj je ustanovljen 1993. godine odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kao dan kada se posebno podiže svest, pre svega, vršilaca javnih ovlašećenja o značaju slobodnog novinarstva i nezavisnog i nepristrasnog izveštavanja i istraživanja. Ovaj datum je odabran u znak sećanja na Deklaraciju iz Vindhuka donetu 3. maja 1991. donetu na UNESCO-voj konferenciji. Ovaj dokument, koji je kasnije ratifikovala i Generalna konferencija UNESCO, ukazuje na potrebu za slobodnim, nezavisnim i što brojnijim medijima naročito u kontekstu demokratizacije društva i omogućavanja građanima da imaju pravovremen i što kvalitetniji pristup informacijama. U samom tekstu se navode i brojni slučajevi zatvaranja, pretnji, ucena i drugih napada na novinare u periodu koji je prethodio donošenju samog akta.

Ministarstvo kulture i informisanja čestitalo je svim novinarima i medijskim radnicima Svetski dan slobode medija, 3. maj, uz ocenu da sve relevantne institucije i pojedinci treba zajedno da se bore i zalažu za to osnovno pravo.

Ministarstvo navodi da je važno neprekidno isticati vrednosti osnovnih principa slobode medija, jer medijski radnici izveštavaju o svim pojavama i dešavanjima u društvu zbog čega je njihova uloga od velikog značaja.


 

U saopštenju se ističe da je novinarstvo prvenstveno lojalno građanima, te da su novinari obavezni da govore istinu i da pruže građanima pouzdane i proverene informacije.

Navodi se i da je sloboda medija, kao jedan od načina izražavanja javnog mišljenja, jedno od osnovnih ljudskih prava, koje ostaje neotuđivo i ključno za razvoj demokratijeMinistarstvo je najoštrije osudilo pretnje, pritiske i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika, uz ocenu da je nedopustivu zastrašivanje predstavnika medija i njihovih porodica zbog činjenice da obavljaju svoj posao.

Navodi se i da je potrebno odati posebnu počast svim novinarima u Srbiji i svetu koji su žrtvovali i žrtvuju svoje živote, slobodu ili ličnu dobrobit tražeći istinu i pravdu. „Ovaj dan ujedno predstavlja i priliku da se potvrdi snažna posvećenost Srbije da unapređuje razvoj pozitivnog medijskog okruženja i ohrabruje razvojne inicijative svih zainteresovanih aktera u cilju unapređenja slobode izražavanja i medija”, kaže se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.


Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...