Home / 2021 / Danas isplata minimalne zarade za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu

Danas isplata minimalne zarade za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu

Danas je isplaćena novčana podrška u visini jedne minimalne zarade za ugostitelje, turističke agencije, hotele, odmarališta i rent-a-kar agencije, kao i licencirane turističke vodiče i pratioce, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i precizirao da je država za te svrhe uplatila ukupno 2,045 milijardi dinara.

Pravo na pomoć, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, ima ukupno 12.154 privredna subjekta koji zapošljavaju 65.760 radnika, kao i 336 turističkih vodiča i 90 pratilaca.

Ministar Mali je u pisanoj izjavi najavio da će zaposlenima u turizmu i ugostiteljstvu, koji ispunjavaju propisane uslove za ovu vrstu podrške države, sredinom avgusta meseca, biti isplaćena još jedna minimalna zarada.

Novac se uplaćuje na posebne namenske dinarske račune koje Uprava za trezor otvara za ove potrebe.

Najavio je i da će krajem jula meseca biti isplaćena i četvrta rata sektorske pomoći za autoprevoznike, koji dobijaju 600 evra po autobusu, u periodu od šest meseci.

Dodao je i da je u avgustu planirana isplata jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 90.000 dinara neto za ukupno 777 članova razvrstanih u osam udruženja, kojima prošle godine nije isplaćena ta pomoć.

Kako je objasnio, ta se mera odnosi na one koji imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, samostalne stručnjake u kulturi, samostalne saradnike i samostalne izvođače kulturnih programa.

Podsetio je i da su sve ove mere podrške deo trećeg paketa pomoći privredi i građanima, koji je predviđen u visini od 266,1 milijardu dinara, kao i da su sva tri paketa podrške ukupno vredna oko osam milijardi evra, što je, prema preliminarnim procenama, oko 17,4 odsto BDP.

 




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...