Home / 2022 / Danas dva praznika : Obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja i Čista ili Pepeljava sreda

Danas dva praznika : Obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja i Čista ili Pepeljava sreda

Danas je Čista ili Pepeljava sreda, treći dan Uskršnjeg posta. Kalendarskom igrom slučaja Srpska pravoslavna crkva obeležava danas i Obretenje glave Svetog Jovana KrstiteljaOvaj praznik slavi se 24. februara po crkvenom, a 9. marta po gregorijanskom kalendaru.

Prema predanju, veliki i slavni prorok Jovan Krstitelj bio je posečen po želji i nagovoru zlobne Irodijade, Irodove žene. Kada je posečen, Irodijada je naredila da mu se glava ne sahranjuje zajedno sa telom, jer su se bojali da strašni prorok nekako ne vaskrsne. Zato je uzela njegovu glavu i zakopala je na nekom skrivenom i beščesnom mestu, duboko u zemlju.

Njena dvorkinja bila je Jovana, žena Huze, dvorjanina Irodova. Dobra i blagočestiva Jovana nije mogla da trpi da glava Božjeg čoveka ostane na beščesnom mestu, pa je iskopala tajno, odnela u Jerusalim i sahranila na Gori Jeleonskoj.

Ne znajući za ovaj događaj, car Irod, kada je saznao o Isusu kako čini velika čudesa, uplašio se i reče: „To je Jovan koga sam ja posekao, on ustade iz mrtvih“.

Posle izvesnog vremena neki znamenit vlastelin poverovavši u Hrista, ostavi položaj i svetsku sujetu i zamonaši se, i kao monah, s imenom Inokentije, nastanio se na Gori Jeleonskoj baš na onom mestu gde je glava Krstiteljeva bila zakopana. Želeći da zida sebi ćeliju, on je kopao duboko i našao zemljani sud i u njemu glavu, za koju mu se javi tajanstveno, da je Krstiteljeva. On je celiva i zakopa na tom istom mestu.

Na ovaj dan se zato proslavlja prvo i drugo „Obretenije glave Svetog Jovana Krstitelja“ kao pomen na ove događaje. Po Božjem promislu ta čudotvorna glava išla je od ruke do ruke, ponirala u mrak zaborava i opet objavljivana, dok najzad nije u vreme blagočestive carice Teodore, majke Mihailove i žene Teofilove, i u vreme patrijarha Ignjatija, preneta u Carigrad.

Mnoga čudesna isceljenja dogodiše se od glave Pretečine. Važno je i interesantno je, da dok bi živ, „Jovan ne učini nijedno znamenje“, međutim, njegovim moštima dade se blagodatna čudotvorna moć.

Danas je PrvoposnaČista ili Pepeljava sreda, Pepelnica, treći dan Uskršnjeg posta.

Na ovaj dan se prvi put dolazi u kuću koja je dobila prinovu. Majke danas dobro paze da deca budu čista i da se ne tuku.

Dete koje na ovaj dan prohoda, nikne mu ili ispadne prvi zubuć, smatra se da će biti srećno i dugovečno.

U nekim mestima Crne Gore majke na čelu deci naprave krstić od pepela za sreću.

Čista sreda ne pada uvek na isti datum, već se svake godine pomera.

Izvor https://radiomagnum.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...