Home / Knjaževac / Besplatni pregledi za prevenciju raka kože u Knjaževcu

Besplatni pregledi za prevenciju raka kože u Knjaževcu

Ovogodišnji Euromelanoma dan u Srbiji biće obeležen 21. maja i tog dana će biti organizovani besplatni skrining pregledi u 27 gradova širom Srbije među kojima se nalazi i Knjaževac kao i u 58 državnih i privatnih dermatoloških ordinacija, najavila je prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, nacionalna koordinatorka Euromelanoma kampanje.

Pregledi će se obavljati u: Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Požarevcu, Čačku, Požegi, Vrbasu, Boru, Negotinu, Prokuplju, Užicu, Zrenjaninu, Kikindi, Pančevu, Vršcu, Subotici, Vlasotincu, Leskovcu, Zaječaru, Knjaževcu, Pirotu, Štrpcu, Gračanici, Kosovu Polju i Kosovskoj Mitrovici.

Spisak ustanova koje učestvuju mogu se naći na veb stranici www.euromelanoma.org/serbia

Svi zainteresovani mogu da se prijave za pregled putem aplikacije postavljene na stranicu www.euromelanoma.org/serbia popunjavanjem upitnika o stepenu rizika za nastanak raka kože, u periodu od 1. do 14. maja, kao i putem telefona od 14. do 16. maja od 8 do 20h, putem besplatne telefonske linije na broj: 0800 222 888.
U okviru kampanje Euromelanom 2018 u Srbiji organizovani su ciljani pregledi osoba koji imaju visok rizik za nastanak melanoma i drugih oblika raka kože. Kao i prethodne godine, u saradnji sa Inovacionim centrom Elektrotehničkog fakulteta na stranici www.euromelanoma.org/serbia postavljena je veb aplikacija sa upitnikom koji otkriva osobe koji imaju povišen rizik za nastanak raka kože i usmerava ih na zakazivanje besplatnog pregleda 21. maja u jednoj od dermatoloških ustanova širom Srbije.

– U okviru kampanje Euromelanom 2018 pokrenuta je široka kampanja na evropskom nivou, kako bi se promenilo ponašanje javnosti u vezi sa zaštitom od sunca. Slogan kampanje je „Evropa ima problem sa rakom kože“ u cilju podizanja svesti stanovništva o ovom problemu. U Srbiji pod sloganom „Srbija ima problem sa rakom kože i ove godine se nastavlja rad na zabrani upotrebe solarijuma kod osoba mlađih od 18 godina, sa krajnjim ciljem Udruženja dermatovenerologa Srbije da se upotreba, prodaja i promet solarijuma u potpunosti zabrani, što je već na snazi u Australiji i Brazilu“, istakla je prof. dr Lidija Kandolf Sekulović.

Takođe, medijska kampanja Euromelanoma 2018 usmerena je na informisanje javnosti o neophodnoj adekvatnoj zaštiti od UV zračenja, kako zaštiti od sunca tako i zaštiti od veštačkih izvora ultravioletnog zračenja, pre svega u solarijumima.

Prema rečima prof. dr Lidije Kandolf Sekulović neophodno je kontinuirano raditi na podizanju svesti o štetnosti svih aktivnosti koje dovode do tamnjenja kože, uključujući sunčanje i odlaske u solarijum radi dobijanja tamnog tena, jer je nepobitno dokazano da to povećava rizik od nastanka raka kože kod mladih i stanovništva uopšte.

– Kao i prošle godine, i ove ćemo dati prednost u zakazivanju onim građanima kod kojih postoji povišen rizik za nastanak raka kože, ali će i svi drugi građani moći da zakažu pregled. Kao i ranijih godina nastavljamo rad na inicijativi za zabranu korišćenja solarijuma za osobe mlađe od 18 godina, sa krajnjim ciljem da se njihovo korišćenje u narednim godinama potpuno zabrani. Ministarstvo zdravlja osnovalo je Radnu grupu čiji je zadatak formiranje podzakonskog akta o regulisanju upotrebe solarijuma do oktobra 2018. godine, istakla je prof. dr Kandolf Sekulović.

Ona je posebno naglasila da će se osim rada na prevenciji, posebna pažnja usmeriti i na nastavak aktivnosti za proširenje mogućnosti lečenja metastatskog melanoma. Nadležne institucije (Ministarstvo zdravlja i RFZO) su 2016. godine na listu lekova koji se izdaju na teret osnovnog osiguranja stavili dva inovativna leka za melanom, ali je neophodno da se omogući da kombinovana ciljna terapija BRAF i MEK inhibitorima i imunoterapija postane dostupna za sve grupe pacijenata obolelim od metastatskog melanoma i u prvoj i u drugoj liniji terapije. Centralna komisija za lekove RFZO je dala pozitivnu ocenu za stavljanje na listu svih terapijskih opcija i narednih nedelja očekujemo da se kroz posebne ugovore sa proizvođačima lekova omogući potpuno usklađivanje terapijskih opcija sa važećim evropskim i nacionalnim vodičima za lečenje. Takođe, u odnosu na prethodne godine napravljen je pomak u unapređenju procedura za programe donacija ovih lekova i ubrzanje procedura za odobravanje međunarodnih kliničkih studija sa najnovijim terapijskim opcijama koje pokazuju značajnu efikasnost u lečenju ove grupe pacijenata.

Podaci Registra za rak o broju obolelih

Prema podacima Registra za rak Republike Srbije, u periodu od 2007. do 2012. godine bilo je 624 novoobolele osobe od melanoma, a u istom periodu, u proseku se godišnje registrovalo 252 osobe umrle od melanoma, 149 muškaraca i 103 žene. U odnosu na druge svetske zemlje (Australija i Novi Zeland), Srbija se sa stopama obolevanja nalazi u grupi zemalja sa nižim rizikom obolevanja, ali se broj obolelih povećao od 2005. do 2015. za 25% pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja UV zračenju stanovništva u prethodnim decenijama. Poseban problem je činjenica da se 80% pacijenata dijagnostikuje u kasnoj fazi, kada je tumor debljine veće od 1 mm, kada je daleko veći rizik od daljeg širenja bolesti u limfne čvorove i unutrašnje organe. Takođe, osim melanoma, raste broj obolelih i od drugih, 10 puta češćih nemelanomskih karcinoma kože (aktinične keratoze, bazocelularni i planocelularni karcinomi), čiji je nastanak takođe vezan za izlaganje suncu i veštačkim izvorima UV zračenja (solarijumi).
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...