Home / Knjaževac / Bajka koja ima slatki kraj

Bajka koja ima slatki kraj

Velikom svečanošću i programom u kojem je učestvovalo više od stotinu dece i mladih završena je ovogodišnja Manifestacija dečjeg stvaralaštva „Čarobne police Bibi Slikovčice“.

Pred prepunom Velikom salom Doma kulture Bibina dramska družina premijerno je izvela predstavu „Lepa Lana, Kuvareva kći“, po scenariju i u režiji Vladimira Andrića. Scenografiju i kostime za predstavu uradio je Rade Ristić, a originalnu muziku komponovao Vladislav Dopuđa. Prvi put ove godine publici se predstavila i Bibina muzička družina. Pod rukovodstvom profesora Dopuđe, mladi muzički talenti su u muzičkim radionicama komponovali, a pred publikom izveli pesme nastale na stihove Branka Stevanovića, Vladimira Andrića, Dušana Đurđeva i Dejana Aleksića. Učesnici Bibine književne radionice koji su osvojili osvojili prvu, drugu, treću nagradu o kojoj odlučuje stručni žiri i posebnu Bibinu nagradu koju dodeljuje redakcija Bibinog dnevnika, govorili su publici svoje stihove i kratke priče.


Posebnu Bibinu nagradu dobili su i najbolji mladi muzičari, ilustrator i glumci. Vladana Stojadinović, direktor Narodne biblioteke „Njegoš“ dodelila je osam nagrada koje nose naziv Bibina čarobna polica. One su i ove godine otišle u ruke umetnika koji čitave godine učestvuju u pripremi i realizaciji Manifestacije i daju „doprinos stvaralaštvu dece i mladih“. Prestižnu titulu „Najbolji čika Branin đak“ dobio je domaćin ovogodišnjih „Čarobnih polica“ Branko Stevanović, a najveće priznanje Manifestacije, „Knjaževačko zlatno runo“ za doprinos stvaralaštvu za decu i razigranom detinjstvu, uručeno je Vladimiru Andriću. Učesnike programa, goste i publiku pozdravio je Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac, koja je ovogodišnji pokrovitelj Manifestacije dečjeg stvaralaštva „Čarobne police Bibi Slikovčice“. Svoje poruke deci i mladima sa scene su uputili Branko, Vlada, Dušan i Dejan. Osim u glumi, stihovima, pričama i kompozicijama talentovanih mladih Knjaževčana, publika je mogla da uživa i u izložbi kolektivnih radova predškolaca i prvaka, kao i u likovnim radovima i ilustracijama starijih osnovaca nastalih u Bibinim likovnim radionicama. Izabrani radovi iz svih oblasti stvaralaštva Biblioteka je objavila u zborniku radova „Čarobne police Bibi Slikovčice“. Zbornik su na poklon dobili svi učesnici, saradnici, prijatelji i sponzori Manifestacije. Decu i mlade, učesnike Bibinih radionica, Biblioteka je nagradila i odabranim knjigama. Pakete najuspešnijih mladih stvaralaca obogatili su sponzori „Čarobnih polica“.

Manifestacija je realizovana u saradnji sa knjaževačkim vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...