Home / 2020 / Apel knjaževčanima : Poštujmo zdravstvene mere i protokole

Apel knjaževčanima : Poštujmo zdravstvene mere i protokole

Danas je na teritoriji opštine Knjaževac  proglašena vanredna situacija, usled svakodnevnog povećanja broja zaraženih osoba koronavirusom. Štab za vanredne situacije usvojio je danas i poseban set zdravstvenih mera, koje se odnose na postupanje i poštovanje protokola u vezi zaraženih koronavirusom, kao i potencijalno obolelih lica u našoj opštini.

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Knjaževac, na sednici održanoj 17. jula, usvojio je sledeće mere:

Lica obolela od zarazne bolesti COVID-19 izoluju se i leče u objektima koji su posebno određeni i pripremljeni za izolaciju i lečenje obolelih.

Lica obolela od zarazne bolesti COVID-19 dužna su da prihvate izolaciju u za to određenim objektima i da se pridržavaju mera i uputstava koje naredi nadležni doktor medicine, odnosno doktor medicine specijalista epidemiologije.

Lice koje se ne pridržava naloga doktora medicine, po prijavi zdravstvene ustanove prinudno se izoluje u prisustvu predstavnika organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove.




Lica kod kojih je testiranjem utvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma i/ili znaka bolesti COVID-19, upućuju se u izolaciju u kućnim uslovima sa zdravstvenim nadzorom na akutno respiratorno oboljenje izazvano virusom SARS-CoV-2 u trajanju od 14 dana, nakon čega se posle pregleda lekara primarne zdravstvene zaštite (COVID ambulante) ponovo testiraju na prisustvo virusa SARS-CoV-2 u domu zdravlja u mestu prebivališta, odnosno boravišta.

Lica kod kojih klinička slika, po nalazu doktora medicine, ukazuje na visoku mogućnost prisustva bolesti COVID-19, takođe se upućuju na samoizolaciju do pristizanja rezultata PCR testa.

Lica kod kojih se ispoljavaju vrlo blagi simptomi i/ili znaci bolesti COVID-19 upućuju, nakon pregleda lekara specijaliste (prijemno-trijažnog centra COVID bolnica), na lečenje i izolaciju u kućnim uslovima pod zdravstvenim nadzorom lekara primarne zdravstvene zaštite (COVID ambulante), a po potrebi se upućuju u prijemno-trijažni centar COVID bolnica.

Kontrolu pridržavanja mere izolacije vrše pripadnici organa državne uprave nadležnog za unutrašnje poslove, na osnovu podataka koje dostavlja ustanova koja je izvršila testiranje.

Lica koja su, nakon izolacije i lečenja, odnosno jednog negativnog testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2, otpuštena na kućno lečenje, dužna su da, nakon otpusta, ostanu pod zdravstvenim nadzorom na akutno respiratorno oboljenje izazvano virusom SARS-CoV-2 u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima), nakon čega se ponovo testiraju na prisustvo virusa SARS-CoV-2 u Domu zdravlja u mestu prebivališta, odnosno boravišta.

Kontrolu pridržavanja mere izolacije vrše pripadnici organa državne uprave nadležnog za unutrašnje poslove, na osnovu podataka koje im, preko organa državne uprave nadležnog za poslove zdravlja, dostavlja ustanova koja je izvršila otpust.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...