Home / 2021 / Apel: Knjaževčani ne palite vatru na otvorenom!!!

Apel: Knjaževčani ne palite vatru na otvorenom!!!

Lepo vreme i temperature iznad proseka za ovo doba godine, prouzrokovali su razne aktivnosti na poljima i šumama.

Tim povodom Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije uputilo je apel građanima da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, u urbanim sredinama kao i na obradivim površinama ili u blizini šuma jer postoji opasnost da se požar proširi i prouzrokuje materijalnu štetu na okolnim objektima.

Svojim nesavesnim postupcima građani ugrožavaju sopstvenu i bezbednost drugih ljudi. Zakonom o zaštiti od požara predviđene su novčane kazne za nepoštovanje ove odredbe.

Pokrenuta kampanja “Ne pali strnjiku!”





Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo unutrašnjih poslova su prethodnih  godina pokrenuli kampanju na jačanju svesti o štetnim posledicama paljenja žetvenih ostataka na otvorenom, što je zakonom zabranjena delatnost. U ovoj zajedničkoj kampanji koja se realizuje uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kreirani su promotivni materijali (videoliflet) s ciljem da se ukaže na postojanje ovog problema i da se apeluje na građane da u okviru svojih poljoprivrednih aktivnosti ne pale strnjiku.

Osim što je zakonom zabranjena, ova praksa predstavlja i veliku opasnost po bezbednost ljudi ali takođe nanosi i veliku štetu životnoj sredini. Prošle godine (2019), vatrogosci su morali da intervenišu skoro 19.000 puta kako bi suzbili požare izazvane paljenjem strnjišta. Tom prilikom je pričinjena ogromna materijalna šteta a izgubljeno je i 14 života. Najizazovniji period pred vatrogasnim službama je od septembra do novembra jer se upravo tada i dešava najviše prekršaja ove prirode. Upravo tada se završava berba kukuruza i tada se i pokreće najveći broj požara a vatrogasne službe ne stižu da intervenišu na svim mestima. Ova praksa, pored toga što ugrožava ljudske živote, nanosi veliku štetu samom zemljištu. U gornjem sluju zemljišta, usled požara, dolazi do prekida svih mikrobioloških procesa ali takođe i do gubljenja većine htanljivih materija. Tom prilikom se ispušta azot u atmosferu a velika šteta je gubljenje organske materije.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu je regulisao ovu oblast kao i prekršaje koji nastaju paljenjem strnjišta. Svako paljenje strnjike i opasno i zato Zakonom kažnjivo kako za fizička, tako i za pravna lica.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...