Home / Banjica / Knjaževac bi u bliskoj budućnosti mogao da postane nacionalni centar za pripreme sportista

Knjaževac bi u bliskoj budućnosti mogao da postane nacionalni centar za pripreme sportista

 

 

Uz Staru planinu, izgradnja smeštajnih kapaciteta na Banjici, zaokružiće ponudu u oblasti sportskog i rekreativnog turizma. Takvu ideju podržao je, prilikom nedavne posete i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

SP resort se proširio zahvaljujući saradnji sa lokalnom samoupravom i uz maksimalnu podršku države i resornih ministarstava, kazao je Goran Karadžić, direktor SP risort-a, koji od ovog leta upravlja restoranom na Banjici

”Prilikom poseta predsednika Vučića, pre mesec i po dana Knjaževcu i prošle nedelje Kalni dogovoreno je da ovde, u Rgoštu, počnemo da pravimo termalni rizort sa svim pratećim objektima”.

Svako ulaganje u ovaj kraj je apsolutno opravdano, smatra Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, koji na Banjici već vidi nacionalni olimpijski centar.

”Mislim da je svako ulaganje u ovaj kraj, u ove prirodne lepote sasvim opravdano. Po ugledu na zemlje poput Mađarske, Španije, Francuske i u Srbiji bi oko termalnih izvorišta trebalo da izgradimo nepohodne sportske instalacije, kao i da sportske sadržaje dislociramo iz velikih gradskih sredina, što je i politika Olimpijskog komiteta Srbije. Želimo da afirmišemo male sredine, poput Knjaževca, jer on to po svemu zaslužuje“, smatra Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Naša je želja da sve ono što je prirodni potencijal stavimo u funkciju lokalnog ekonomskog razvoja, istakao je predsednik Opštine Milan Đokić.

”Naša ambicija je da od Knjaževca napravimo nacionaloni centar za pripreme sportista i drago mi je da je tu ideju prepoznao i podržao predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Božidar Maljković, koji ima ogromno međunarodno iskustvo u oblasti sporta. Naša je želja da sve ono što su prirodni potencijali knjaževačke opštine stavimo u funkciju lokalnog ekonomskog razvoja, a termalno mineralno izvorište Banjica to svakako jeste. Da potencijala ima potvrđuje veliki broj gostiju koji svake godine poseti naš bazen, ubedljivo najposećeniji objekat te vrste u istočnoj Srbiji. Mi se time ne zadovoljavamo, već želimo da ovde izgradimo i hotele i zdravstvene sadržaje i sve ono što će od termo-mineralnog izvorišta Banjica napraviti moderne terme kakvih u Srbiji nema, a koje će biti nalik onima u razvijenim zemljama širom sveta“, rekao Đokić.

Smeštena na obali Svrljiškog Timoka, u ataru sela Rgošta, na samo pet kilometra od Knjaževca, od starih vremena i Rimljana Banjica je sa svojom termalnom vodom, bila mesto na koje se odlazilo na oporavak, čak i po zdravlje. Tako bilo, tako i ostalo – do danas, kada  na hiljade posetilaca svakog leta uživa i u njenoj vodi konstantne temperarture od 28 stepeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...