Home / Ekonomija / 38. sednica Skupština Opštine Knjaževac – Snimak (Video)

38. sednica Skupština Opštine Knjaževac – Snimak (Video)

Danas je održana sednica Skupštine opštine Knjaževac. Centralna tema dnevnog reda bio je rebalans opštinskog budžeta. Razlog rebalansa, kako je rekao predsednik opštine Milan Đokić, je potreba da se evidentira transfer od 90 miliona dinara koji je naša opština dobila od Vlade Srbije iz tekuće budžetske rezerve.

U opštinski budžet ušlo 90 miliona dinara transfera od Vlade Srbije; najveći deo sredstava za kupovinu Fabrike ozubljenja IMT-a; „pojačan“ i opštinski Fond za poljoprivredu, višnjarima ukupno 20 miliona subvencije za ovogodišnji rod.

„Ovo je najveći nenamenski transfer koji je opština Knjaževac ikada dobila. Sa ovim transferom, budžet opštine Knjaževac je 1 355 392 994 dinara. 78 miliona biće iskorišćeno za kupovinu Fabrike ozubljenja IMT-a. Ova kupovina pozicioniraće Knjaževac na listi poželjnih lokacija budućih investitora veoma visoko. Ne manje važno je što će od ovih sredstava biti namireni bivši radnici IMT-a, kojih, po Zakonu o stečaju, ima oko 160.

U budžetski fond za poljoprivredu dodajemo 5 miliona, ranije smo izdvojili 15 miliona, tako da će ta ukupna sredstva od 20 miliona biti iskorišćena za premiranje proizvođača višanja. Prema podacima kojima raspolažemo, ovogodišnji otkup višnje bio je na nivou 7 miliona kilograma, tako da je za premije od 3 dinara po kilogramu, potreban iznos sredstava za ovu namenu upravo 20 miliona. Maksimalni iznos uplate biće 100.000 dinara po gazdinstvu. Oglas ćemo usvojiti u četvrtak na sednici Opštinskog veća, zvanično će biti objavljen sledećeg ponedeljka i trajaće dovoljno dugo da sva poljoprivredna gazdinstva imaju dovoljno vremena da prikupe svu neophodnu dokumentaciju i dobiju ovu značajnu pomoć“, rekao je predsednik Đokić.



Deo sredstava od transfera iz republičkog budžeta (3,7 miliona) biće upotrebljeno za seoske vodovode u Krenti i Štitarcu, jedan milion koristiće se za održavanje atmosferske kanalizacije, dok će 2,4 miliona otići na izradu projekta hotela na Banjici.

Pored rebalansa budžeta, odbornici Skupštine opštine usvojili su i izveštaj o izvršenju budžeta u prvih devet meseci ove godine. Na današnjoj, 38. po redu sednici lokalnog parlamenta, razmatrani su i jednoglasno usvojeni predlozi rešenja o programima poslovanja Javnog komunalnog preduzeća Standard i Javnog preduzeća za razvoj, urbanizam i izgradnju.

Usvojeni su i Izveštaj o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća, društava kapitala i drugoh oblika organizovanja na koja se primenjuje Zakon o javnim preduzećima, Predlog odluke o usvajanju Procene ugroženosti od elementarnih nepogoda i Predlog odluke o izmeni i dopuni odluke o građevinskom zemljištu.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...