Home / Svrljig / Prekonoška pećina – turistički dragulj jugoistočne Srbije

Prekonoška pećina – turistički dragulj jugoistočne Srbije

 

Prekonoška pećina je pećina u istočnoj Srbiji. Pećina je udaljena oko 5 kilometara od Svrljiga, u blizini sela Prekonoga. Pećina se nalazi na oko 700 metara nadmorske visine. Iznad ulaza je se nalazi vertikalni krečnjački odsek koji je visok oko 20 metara, a ispod veliki sipar koji se spušta sve do dna. Nakit u ovoj pećini je veoma raznolik i bogat. U Prekonoškoj pećini je otriveno praistorijsko oruđe, na osnovu čega se zaključuje da su u njoj živeli pećinski ljudi.

Prekonoška pećina spada u najznačajnije prirodne retkosti, kao i u grupu kulturno-istorijskih spomenika i izletničkih mesta na karti Srbije.

Pećina je smeštena u zapadnom delu Svrljiških Planina, na samo pet kilometara od opštine Svrljig. Od samog sela Pećina je udaljena oko pola sata hoda.

Od ulaza, za 20 metara prema unutrašnjosti, pećina je niska. U početku nema stalaktita, a i dalje je u ovom delu njima siromašna Kad pećina dobije pravac Sever-Jug, postaje tako niska da se samo pognuto može kroz nju ići, a bogata je stalaktitima i stalagmitima.

Stalagmita ima vrlo debelih i visokih, mnogi su od njih sastavljeni sa vodom.

Stalaktiti su dosta kratki.

Ovakav je izlged pećine do najvećeg pećinskog proširenja koje se zove Dvorana.

Pred Dvodanom, gde se počinju javljati igličasti i cevasti stalaktiti, pećina postaje viša.

Sama Dvorana je proširenje koje u dužini i u širini ima po 20 metara. U njoj nema onog lepog pećinskog nakita, koji ovakvim prostorijama u drugim pećinama daje lep izgled. Tle joj je pokriveno pećinksom glinom, sve do Malih Vrata koja se nalaze u njenom severnom delu.

Pred Malim Vratima postoje veliki stalaktiti sastavljeni sa vodom. Ovaj deo pećine ima izgled pravih arkada. Prostor iza Malih Vrata je nizak i dosta širok. Svod je prevučen vodenim kapljicama. Tu je stvaranje stalaktita najbrže.

Prekonoška pećina je raskošno opremljena raznovrsnim pećinskim nakitom, bogata je prekrasnim detaljima i fantastičnim kamenim oblicima, interesantna po arheološkim iskopavanjima i zanimljiva po pronađenim primercima retkih životinjskih vrsta. Ova pećina je od davnina privlačila pažnju mnogih naučnika.

 

  • Stavovi izneti u podržavanom medijskom projektu “Svrljig info 2019” nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva –

foto A.A izvor www.svrljig.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

 Radovi na održavanju kolovoza – Na putu Knjaževac – Svrljig –

PREMA poslenjim informacijama Puteva Srbije ovog  jutra nema većih gužvi ni zadržavanja ...