Home / Svrljig / Bazeni i prirodne atrakcije u Svrljigu – Pet razloga da posetite opštinu Svrljig

Bazeni i prirodne atrakcije u Svrljigu – Pet razloga da posetite opštinu Svrljig

Okolina Svrljiga veoma je bogata prirodnim vodotokovima koji su na više načina iskoriščeni da se od njih naprave  Bazeni i prirodne atrakcije.

Izdvojili bi Prirodni bazen “Popšica”,   Kupališni kompleks Svrljig – Bazeni Pastirište kao i Kupalište Banjica.

 

Prirodni bazen, Popšica

Na samo dvadesetak kilometara od Svrljiga , podno Kalafat u selu Popšica  nalazi se prirodni bazen sa izvorom termalne vode konstantne temperature od 22 stepena, okružen brojnim zelenilom i netaknutom prirodom kao i stenama koje se pružaju tridesetak metara iznad bazena.

Bazen sa termalnom vodom konstantne temperature 22 C°, nalazi se pored izvora Grlo na nadmorskoj visini od 315 metara. Izgrađen je 1969. godine. Dimenzije bazena su oko 16×16 metara i dubina koja varira od 0,5 do 2 metra. Renoviran je 2002. godine.

Davne 1969. godine sami meštani, uz pomoć tadašnje lokalne vlasti i tadašnjih svrljiških firmi, ogradili su prostor oko izvora Grlo koji je ostao u sredini bazena. Koliko su tada dozvoljavali seoski putevi i stene, uređeni bazen dobio je svoj današnji oblik dimenzija 16 x 16 metara sa dubinom koja varira od 0,5 do 2 metra.

Popšica je inače bogata vodama i kroz samo selo teče Kopajska reka, pritoka Bele reke u kojoj ima pastrmke i rakova, pa ipak, najpoznatiji od svih izvora u selu je Grlo oko koga je, na nadmorskoj visini od 315 metara, i izgrađen sadašnji bazen.

Temperatura vode konstantne  je temperature od 22 C° tokom cele godine, a iz termalnog izvora u samom bazenu izbija kristalno čista voda od 15 do 20 litara u sekundi.

Od 1969. godine bazen nije uređivan, ali je 2002. godine Švajcarac rodom iz Popšice Gordon Perić napravio pravi mali raj za meštane i posetioce koji danas ovaj bazen s pravom nazivaju “Mali Karibi”, što zbog samog ambijenta, što zbog bistre zelenkasto-plave vode koja dominira.

On je izbetonirao deo bazena, napravio protočne ispuste, dečje bazene, a u kamenu izgradio mesta za sunčanje, bar i odmarališta. U samom bazenu postavljeni su reflektori, pa je noćno kupanje postalo vrlo popularno među brojnim posetiocima. Konačno, 2013. godine uređen je put od Svrljiga do samog sela i bazena pa se u letnjim mesecima veliki broj Svrljižana, ali i Nišlija koji dolaze preko Kravlja, sjati u Popšicu.

 

Bazeni Pastirište

Predstavljaju kompleks bazena koji su smešteni na sportsko-rekreativnom centru “Pastirište”, pored Svrljiškog Timoka, na samo par minuta od gradskog centra. Bazen je okružen sportskim terenima i zelenilom. Ovaj kompleks je počeo sa radom 2015. godine i predstavlja jedan od atraktivnijih kupališnih kompleksa u ovom delu Srbije.
Radno vreme bazena je od 10 do 18 časova.
Cena karte je 100 dinara.

Na samo dvadesetak kilometara od Niša nalazi se prelepi kupališni kompleks koji raspolaže najsavremenijom opremom, sistemima i neverovatno profesionalnom uslugom.
Radi se o  kompleksu ,,Bazeni Pastirište“ u Svrljigu koji su smešteni u srcu grada, na Sportsko-rekreativnom centru istoimenog naziva  ,,Pastirište“, a ujedno izolovani od javnosti jer se nalaze u delu gde nema kuća, zgrada več ga okružuje brojno zelenilo.

Na bazenima Sportskog centra Pastirište u Svrljigu biće organizovana škola plivanja koja počinje sa radom 02. avgusta.

Svake sezone roditelji mogu svoju decu da prijave u Školu plivanja koja se tradicionalno održava na ovom bazenu.


 

Kupalište Banjica

Predstavlja jedno je od najatraktivnijih izletišta na teritoriji opštine Svrljig.

Banjica, najpoznatije kupalište nekada, ali i da danas u Niševcu nalazi se u kanjonu Svrljiškog Timoka.

Kupalište je postalo atraktivno poslednjih godina, u vreme intenzivne promocije turizma, kada je krenula promocija Svrljiške, odnosno Niševačke klisure.

Pogled sa visoke stene na Banjici predstavlja pravi užitak za sve ljubitelje netaknute prirode. 

Ovo kupalište, kako prepričavaju ljudi, ali i po zapisima od davnina, bilo je omiljeno među Rimljanima koji su na ovim prostorima boravili ranijih godina.

 

U ovom predelu krije se antička banja, jedna od najpoznatijih. Kažu da je tu bilo lečilište Rimljana, tu su gradili svoje kuće, letnjikovce, odmarališta i sl. Da je to bilo istinito, kasnije, za vreme Turaka, ova cela oblast je nazvana Svrljiška Banja.  

Banjica je još u periodu između prvog i drugog veka važila, sa svojom toplom mineralnom vodom, za omiljeno izletište i lečilište.

Na Banjici, odnosno  na prostoru oko Banjice pronađen je i počasni natpis koji je posvećen nekom od careva sa početkom trećeg veka. Danas nije poznato mesto na kojem je uklesan ovaj natpis, a mladi istraživači i dalje tragaju za njim.

Misli se da je topla banjska voda iz Svrljiga pomogla tom caru da ozdravi i oleči svoje bolesne noge.

Inače, na kraju vredno je reći da za ovu klisuru posetioci kažu da je jedna od najživopisniji i najslikovitijih klisura u zemlji.

Projekat je sufinansiran iz buđeta opštine Svrljig.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne ozražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Prijavite se na,Vidovdanski turnir“ u malom fudbalu u Svrljigu! Prva nagrada 350.000 dinara

Najstariji turnir u malom fudbalu u Srbiji počinje 28. juna, tačno na ...