Home / Svrljig / Nova direktorka Centra za turizam, kulturu i sport u Svrljigu Milena Ristić

Nova direktorka Centra za turizam, kulturu i sport u Svrljigu Milena Ristić

Nakon što je Miroslav Marković podneo ostavku na mesto direktora CTKS Svrljig, jer mu je potvrđen odbornički mandat, a potom je i izabran za predsednika Opštine Svrljig, skupštinska većina za novog direktora Centra za turizam, kulturu i sport izabrala je Milenu Ristić, radnicu ove ustanove. 

Milena Ristić, po zanimanju master turizmolog, već tri godine radi u Centru u sektoru rukovodioca turizma i Muzejske zbirke, te je po mišljenju UO i Skupštine bila najbolje rešenje za nastavak kontinuiranog rada ove ustanove.

Podsećamo vas da su prethodni direktori bili najpre Marko Mladenović, a potom i Miroslav Marković, obojica iz redova Ujedinjene seljačke stranke.

Centar za turizam, kulturu i sport je jedina ustanova kulture u opštini. Osnivač ustanove je Skupština opštine Svrljig.



Građanska knjižnica i čitaonica osnovana je 17. juna 1935. godine, a organizovana je u skladu sa pravilima koje je propisalo Ministarstvo prosvete 1923. godine. Knjižnica je počela sa skromnih 20 članova. Prvi predsednik čitaonice i knjižnice bio je Žika Dikić a sekretar i blagajnik Živojin S. Ilić, ćurčija.

Početkom tridesetih godina pokrenuta je i inicijativa da se u Svrljigu podigne “kulturni dom”. Inicijativu su podržali, kažu istorijski podaci, svrljiški trgovci i zanatlije, no zbog nedostatka finasijskih sredstava , ideja nije ostvarena.

Čitaonice su uoči Drugog svetskog rata postojale i u pojedinim selima svrljiške opštine.

I četrdesetak godina kasnije, polovinom sedamdesetih godina prošloga veka takođe je u Svrljigu pokrenuta inicijativa za izgradnju Doma kulture. Čak je uređen i idejni projekat i maketa budućeg zdanja kulture, ali se na tome stalo.

Od početka 2013. godine Kulturni centar Svrljig menja naziv u Centar za turizam, kulturu i sport, a istovremeno mu se delatnost proširuje i na turizam i sport.

U sastavu Centra za turizam, kulturu i sport radi gradska biblioteka sa oko 30 hiljada naslova beletristike, školske i stručne literature .

Centar za turizam, kulturu i sport se bavi i izdavačkom delatnošću. Ustanova je osnivač književnog časopisa „Bdenje“, koji izlazi od 2002. godine.

U okviru Centra za turizam, kulturu i sport radi i zavičajna muzejska zbirka, koja se bavi sakupljanjem, obradom, zaštitom i publikovanjem muzealija: arheologije, etnologije i istorijskih dokumenata svrljiškog kraja.




———–
“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”
Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Svrljig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Predstavljamo : Rep komšije iz Svrljiga – OGB (Video)

Rep grupa “OGB”, iz Svrljiga, oformljena septembra 2018 godine, od strane Predraga ...