Home / Ekologija / Otvoren Eko-paket kreativni konkurs!

Otvoren Eko-paket kreativni konkurs!

Eko-paket projekat, pod pokroviteljstvom kompanije Tetra Pak, započinje sa novim ciklusom kreativnog konkursa koji je je otvoren za sve Eko-škole od 10. oktobra do 31. marta 2018. godine. Cilj konkursa je edukacija dece školskog uzrasta o pravilnom odlaganju upotrebljene Tetra Pak ambalaže i odgovornom ponašanju prema životnoj sredini. Projekat se u Srbiji sprovodi petu godinu zaredom, od 2013. godine, u ustanovama koje su uključene u međunarodni program Eko-škole.

Tema kreativnog konkursa u školskoj 2017/2018. godini je biodiverzitet ili biološka raznovrsnost. Deca, učenici i studenti imaju zadatak da od upotrebljene Tetra Pak ambalaže predstave svoje omiljene biljke, životinje ili celovite ekosisteme sa svojim stanovnicima. Kroz ovu temu, uz usmeravanje mentora, želimo da se mladi upoznaju sa pojmom biodiverzitet, sa biljnim i životinjskim svetom i sa potrebom očuvanja biološke raznovrsnosti. I ove godine povezujemo se sa UN Ciljevima održivog razvoja, sa posebnim osvrtom na Cilj 15: Održivo upravljati šumama, suzbiti dezertifikaciju, zaustaviti i preokrenuti degradaciju zemljišta i sprečiti uništavanje biodiverziteta.

Učesnici konkursa od upotrebljene Tetra Pak ambalaže prave jedinstvene skulpture i upotrebne predmete koji i danas krase školske učionice. Osim pravilnog odlaganja otpada, kroz teme kreativnog konkursa mladima približavamo i druge aspekte života u zdravoj sredini. 





Eko-paket projekat predstavlja dodatnu aktivnost u ustanovama koje prepoznaju da očuvanje životne sredine počinje od edukacije dece i mladih i da je sticanje dobrih i zdravih navika prvi korak ka čistijem okruženju. Kroz projekat učenici se upoznaju sa pravilnim odlaganjem upotrebljene Tetra Pak ambalaže, dok se na edukativnim radionicama demonstrira postupak reciklaže višeslojne ambalaže. Do sada je na radionicama preko 2000 mališana širom Srbije videlo kako se od jedne upotrebljene Tetra Pak ambalaže dobija papir.

Nakon završetka konkursa kompanija Tetra Pak i strukovno udruženje Ambasadori održivog razvoja i životne sredine” nagrađuju najbolje Eko-škole i najkreativnije pojedince vrednim nagradama. I ove godine tri najbolje Eko-škole osvajaju nagrade u iznosu od 100.000,00 din., a najbolje pojedince nagrađujemo biciklama i sportskom opremom. Od početka sprovođenja projekta u Srbiji nagrađeno je 12 Eko-škola i preko 30 učenika i studenata.

Pratite nas na veb-sajtovima http://feeserbia.com  i www.ambassadors-env.com, kao i na Facebook stranicama www.facebook.com/ekopaketsrbija i www.facebook.com/ecoschoolsserbia.

Za sve dodatne informacije molimo Vas da kontaktirajte Aleksandru Mladenović, izvršnu direktorku udruženja „Ambasadori održivog razvoja i životne sredineputem telefona +381631173797 ili putem mejla ecoschools@feeserbia.com ili Milenu Tabašević, koordinatorku Eko-paket projekta u Srbiji, putem telefona +381637261155 ili mejla ekopaket@feeserbia.com




x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...