Home / Doma kulture Knjaževac / Knjaževac : Šimon Cubota dobitnik “Timočke lire” (Foto & Video)

Knjaževac : Šimon Cubota dobitnik “Timočke lire” (Foto & Video)

Nagrada “Timočka lira”, koju svake godine najboljem mladom pesniku do 30 godina starosti dodeljuju “Radio Beograd 2” – program kulture i umetnosti i Festival kulture mladih Srbije u Knjaževcu, ove godine je otišla u ruke pesnika Šimona Cubote iz Beograda, autora pesme “Vodič za reku”.

Na finalnoj poetskoj večeri 56. Festivala kulture mladih, na platou isped Doma kulture u Knjaževcu, svoju poeziju govorilo je trinaestoro mladih pesnika.

Stručni žiri, koji je radio u sastavu Obren Ristić (predsednik), Miloš Petković i Radoman Kanjevac, ocenio je da se pesma “Vodič za reku” autora Šimona Cubote “izdvaja kao lirska celina po svojoj autentičnoj poetskoj slojevitosti, zrelosti poetskog iskaza u opisu, koji u formi slobodnog stiha na moderan način hajdegerovski rečima imenuje stvari i određuje njihovo bivstvo i u isti mah odiše svojom svežinom i lepotom nižući oneobičene pesničke slike”.

Drugu nagradu dobila je pesnikinja Izebela Čeperković iz Beograda za pesmu “Oda modernoj poeziji”, a treću nagradu podelili su Željka Aleksić iz Knjaževca za pesmu “Ona ne zna šta je bioskop” i Miloš Petrović iz Donjeg Milanovca za pesmu “Noćas sam ubio pisca”.

I u njihovim pesmama žiri je prepoznao zreo i moderan pesnički iskaz u slobodnoj poetskoj formi sa blagom ironičkom porukom, što ih je takođe izdvojilo iz cele grupe mladih i kvalitetnih pesnika.

Pored Povelje “Timočka lira” koju je ovogodišnjem laureatu uručio Radoman Kanjevac, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2, nagrada podrazumeva i objavljivanje prve zbirke pesama.

Na 56. Festivalu kulture mladih predstavljena je i knjiga “Putoopisi” Siniše Gavrića, prošlogodišnjeg dobitnika ovog priznanja.

U nastavku teksta mozete videti kompletan snimak prenosa ovogodišnje Timočke lire.
[FAG id=49770]
x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...