Home / Ekonomija / Vesti sa berze 19.jun 2009

Vesti sa berze 19.jun 2009

  • Gotovo dve trećine građana Srbije za učlanjenje u EU

  • Planule akcije Hotela Prag iz III emisije
  • Đelić danas i sutra u Briselu
  • Počela dekontaminacija zemljišta u fabrici kablova Leoni
  • Bujanovac dobio 15 miliona dinara za javne radove
  • Crna Gora popušta Deripaski
  • Sutra otvaranje ponude za Beogradski sajam
  • Italijanski Jurogrup sutra otvara fabriku u Novoj Pazovi

Gotovo dve trećine građana Srbije za učlanjenje u EU Posted: 18 Jun 2009 04:30 AM PDT

BEOGRAD, 18. juna 2009. – Gotovo dve trećine građana Srbije, 61 odsto, podržava učlanjenje zemlje u Evropsku uniju, što je u okviru nivoa podrške koji je zabeležen proteklih godina, saopštila je danas direktorka Kancelarije za pridruživanje EU Milica Delević. Predstavljajući rezultate istraživanja javnog mnjenja koje je sprovedeno u maju, Delevićeva je rekla da bi 17 odsto građana glasalo protiv učlanjenja Srbije u EU, ako bi sada bio raspisan referendum sa tim pitanjem, a 14 odsto ne bi glasalo. Većina građana Srbije, 82 odsto, smatra da je vizna liberalizacija, značajno za zemlju, 10 odsto smatra da nije, a osam je neopredeljeno.
Planule akcije Hotela Prag iz III emisije Posted: 18 Jun 2009 04:22 AM PDT

BEOGRAD, 18. juna 2009. – Hotelsko-ugostiteljsko i turističko preduzeće Hotel Prag [PRAG] objavilo je danas na sajtu Beogradske berze da su sve akcije III emisije nominalne vrednosti 150 miliona dinara prodate. Beogradsko preduzeće je u sklopu III emisije izdalo 300 hiljada običnih akcija. Nominalna vrednost hartije bila je 500 dinara. Cena po akciji za akcionare sa pravom prečeg upisa bila je 731 dinar a za one koji su to pravo iskoristili i ostale zainteresovane cena je bila 812 dinara.
Đelić danas i sutra u Briselu Posted: 18 Jun 2009 04:14 AM PDT

BEOGRAD, 18. juna 2009. – Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić razgovaraće danas i sutra u Briselu sa evropskim zvaničnicima o viznoj liberalizaciji i daljem procesu evropske integracije Srbije, saopšteno je iz vlade.
Đelić će, kako je najavljeno, razgovarati sa evropskim komesarom za pravosuđe i unutrašnje Žakom Baroom o daljim koracima u viznoj liberalizaciji za građane Srbije, a sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom o aktivnostima na ubrzanju procesa evropske integracije Srbije. Potpredsednik Vlade Srbije sastaće se i sa švedskim ministrom spoljnih poslova Karlom Biltom u okviru priprema za predsedavanje Švedske Evropskom unijom.
Počela dekontaminacija zemljišta u fabrici kablova Leoni Posted: 18 Jun 2009 03:46 AM PDT

PROKUPLJE, 18. juna 2009. – U krugu nekadašnje fabrike Fiaz u Prokuplju, koju je kupilo nemačko preduzeće za proizvodnju autokablova Leoni, počela je dekontaminacija zemljišta površine od oko 11.000 kvadratnih metara. Kako je kazao predsednik opštine Prokuplje Milan Arsović, čišćenje zemljišta od azbestnih materija izvešće konzorcijum Toplica inženjering, ZOO grupa, slovenačka firma Zaomaher i Zona disk iz Kuršumlije. Prema njegovim rečima vrednost radova je 30 miliona dinara, a finansira ih Ministarstvo za ekologiju i prostorno planiranje.
Bujanovac dobio 15 miliona dinara za javne radove Posted: 18 Jun 2009 03:45 AM PDT

BUJANOVAC, 18. juna 2009 – Javni radovi na uređenju lokalnih i nekategorisanih puteva i pošumljavanje površina stradalih u požarima u opštini Bujanovac vredni 15 miliona dinara biće realizovani u naredna četiri meseca. Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu opštine Bujanovac, ugovor o sprovođenju javnih radova za uređenje puteva potpisan je na tri miliona dinara, a za pošumljavanje površina stradalih u požarima na 11,8 miliona dinara. Javno preduzeće “Srbijašume” obezbedilo je donaciju od 2,5 miliona dinara za sadni materijal, popravku puteva i stručni nadzor prilikom pošumljavanja.
Crna Gora popušta Deripaski Posted: 18 Jun 2009 03:44 AM PDT

LONDON, 18. juna 2009. – Crna Gora će još četiri godine davati prezaduženom ruskom biznismenu Olegu Deripaski struju po subveniconisanoj ceni kako bi sprečila povlačenje većinskog vlasnika iz Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), piše danas Fajnenšel tajms (Financial Times). Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC), deo Deripaskinog Bejzik elementa (Basic), potpisaće do kraja nedelje sa crnogorskim zvaničnicima novi ugovor o isporukama energije, najavio je direktor CEAC za odnose sa vladom i korporativne poslove Andrej Kuznjecov. “Da bi ta fabrika radila, potrebni su relativno jevtina energija i manji troškovi rada”, prenosi londonski dnevnik reči direktora CEAC.
Sutra otvaranje ponude za Beogradski sajam Posted: 18 Jun 2009 01:36 AM PDT

BEOGRAD, 18. juna 2009. – Tenderska komisija za privatizaciju Beogradskog sajma otvoriće sutra jedinu pristiglu ponudu, konzorcijuma italijanske kompanije Sajam “Rimini” (Rimini fiera) i beogradskog Verano motorsa. Tender za prodaju 70 odsto kapitala Beogradskog sajma, čiji je kapital procenjen na 20,5 miliona evra, objavljen je u decembru 2008, a produženi rok za dostavljanje ponuda istakao je 15. juna ove godine. Beogradski sajam se nalazi na ukupno 22 hektara, poseduje objekte površine od 106.241 kvadratnog metra, u okviru kojih su i šest sajamskih hala visoke kategorije sa izložbenim prostorom od 53.221 kvadratnog metra.
Italijanski Jurogrup sutra otvara fabriku u Novoj Pazovi Posted: 18 Jun 2009 01:36 AM PDT

BEOGRAD, 18. juna 2009. – Italijanska kompanija Jurogrup (Eurogroup) otvoriće danas u Novoj Pazovi fabriku za proizvodnju čeličnih cevi, u koju je uložila oko 10 miliona evra. Kako je saopštila Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA), novopazarska fabrika Jugotub (Yugotub) na početku će uposliti 30 radnika, a proizvodiće 36.000 tona cevi godišnje. “Plan je da se broj zaposlenih poveća na 50, čime bi iskoristili maksimalni proizvodni kapaciteti pogona”, kazala je direktorka Jugotuba Klara Stojanović.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Izrađen nacrt Izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu

Regionalna agencija za razvoj Istočne Srbije, u ime Gradova Zaječar i Bor ...